Citat:
Ursprungligen postat av Profax
Inte för att hetsa debatten mellan Judoutövare (
) och andra grapplers så var den här artikeln om skaderisken i Judo i Japan väldigt intressant.
http://www.bloodyelbow.com/2013/4/25...d-olympic-news
Vad tror ni detta beror på? Själv tror jag att kombinationen av oerfarna kastare och kastade lätt kan leda till diverse rygg och nackskador, men 118 dödsfall låter lite extremt.
Det här förtjänar egentligen en ny tråd, profax. Mod får bryta ur denna del till en ny tråd.
Judo är ingen skadefri sport, det är inte någon fullkontaktssport överhuvudtaget. Dock blir jag lite intresserad och förvånad över att dessa siffror enbart gäller i Japan.
I den lägre Judon tror jag inte att det beror på oerfarna utövare, snarare oerfarna tränare. Skillnaden mellan Japan och tex. Sverige är att Japan ser fortfarande barn som små vuxna på vissa håll. De tränar som vuxna tränar och de gör tekniker som vuxna gör. I Sverige och i många andra länder har vi speciella regler för barn där vi har tagit bort tekniker som kan anses vara skadliga för barnets utveckling (som vissa kast, och alla lås). Många klubbar, även svenska, börjar tyvärr att köra stående Judo för tidigt. De börjar kasta redan när de är 5-7 år, långt innan barnen ens har utvecklat den nödvändiga motorik och koordinationskontroll som behövs för kasten. Många klubbar låter dessutom sina barn kasta redan innan de kan falla bra. Fallen är A-O för sporten. Vet du inte hur du ska falla, och hur du ska falla från ett kast så kan du heller inte utföra kastet då du inte vet hur din kompis kommer att falla. Barns huvuden är inte heller i balans med kroppen, vilket man får ta i beaktning när barnen ska falla bakåt, eller bli kastade bakåt.
Det är vetskapen om barnens utveckling som har den avgörande rollen mellan japan och Sverige.
Att Japan som värdnation för sporten anställer idrottslärare med enbart 3 dagars utbildning i Judo gör sitt också. Jag hade en gång en idrottsläraren på gymnasiet som trodde att denne kunde Judo och Ju-jutsu efter en termin på GHS. Läraren höll på att knäcka ryggen på en elev då han applicerade ett höftkast rakt på ryggen (dvs åt helt fel håll). Här har vi nog en del skador skulle jag tro.
I den högre Judon kunde jag gå med på att det var fler skador i västvärlden, då kopplat till att västvärlden tenderar att göra stora variationer på varje teknik, men tydligen är det inte så. En del av dessa variationer är enormt skadliga om man landar fel. Men nu är det istället värdnationen som har dessa siffror. Vilket för mig till att det nästan enbart handlar om mentalitet. Du kör järnet på träningar och tävlingar. Det händer i nästan varje tävling att en japan bryter armen/leden går ur led samt att någon blir utstrypt. Många skador är knutna till just låsen. Tittar du dessutom på höga tävlingar så ser du att en del av kasten definitivt inte är sunda för ryggen. På klippet nedan ser du väldigt många landningar som sker direkt på huvudet. Förr var kast över huvudet (dvs man dyker ner med huvudet först och kastar sedan) också tillåtet, vilket det inte är nu då det renderade väldigt många huvud och nackskador. Vid tävling är det oftast nyckelbensbrott, fingrar och leder som brukar gå. En del hjärnskakningar förekommer också vid landning.
http://www.youtube.com/watch?v=HXSfHylsSUo
Jag ska se om jag hittar lite svensk skadestatistik inom Judon.
Summan: Nej stående judo är inte att leka med, det gäller att veta vad man gör när man instruerar framför allt barn.