Citat:
Ursprungligen postat av
BlackBooks
Och vart vill du komma med denna lilla reklamfilm??
Ingenstans visar den de verkliga förhållanden inne i skrovet.
Här kan du se hur kal båten är invändigt:
https://www.youtube.com/watch?v=WDavdipQ6xs
Filmen är på franska men ska nog också finnas med engelsk text,
och visar det stabilitetstest som gjorts inne i hamnbassängen att hon klarar av att slå runt och sedan räta upp sig, tack vare sin speciella skrovform och speciella köl.
Hon är alltså statiskt instabil när hon ligger upp och ner och kommer att automatiskt räta upp sig.
Det är ett säkerhetskrav och säkerhetstest som flera typer av dessa tävlingssegelbåtar måste klara av.
Skulle hon knäcka och tappa sin köl av att segla på tex en val i full fart så kommer hon dock inte att kunna räta upp sig när hon slår runt. Därför finns det luckor i aktern som besättningen kan krypa ut ur.
Hon har enligt vad man kan läsa postitiv flytkraft (bouyancy) i alla tänkbara vattenlinjeplan så hon kan i princip inte sjunka - om man inte borrar hål i i de flytkroppar som finns inne i skrovet, oklart om hur de är konstruerade.
Malizia 2 tillhör seglbåtsklassen
Open 60 - Dessa båtar är alltså 60 fot långa, dvs 18 meter. Flera av dessa båtar har en speciell typ av köl, sk canting keel
https://en.wikipedia.org/wiki/Canting_keel
(Flyttbar och lutningsbar köl skulle man kunna kalla den på svenska)
Dessa kölar har i flera fall en mekanism så att de kan lutas optimalt med hjälp av tex hydraulik för att motverka den lutning som vinden pressar båten till.
Den är dock inte felsäker och det har hänt olyckor med sådana flyttbara kölar, antingen seglas båten för hårt, och hydrauliken pajar, infästningen brustit och båten vattenfyllts. Eller om hon seglar på en val eller på ett grund i full fart, så kommer hon ju att knäcka sin köl. Nu finns det ju inga grund ute på Atlanten eftersom det är omkring 2000-4000 meter djupt där.
Att segla på en val och tappa kölen är enligt ögonvittnen som att "det tog tvärstopp omedelbart"
Dessa båtar har ifall de vattenfylls liksom heller inte fungerande länspumpar för nödlägen annat än att den plomberade hjälpmotorn startas
Det har hänt att dessa båtar slagit runt, kapsejsat, det kan uppstå pga en kraftig kastvind eftersom masten är så hög, och/eller att tex rorsmannen ofrivilligt gör ett för stort roderutslag för att motverka detta
Man kan ju undra varför dessa båtar är så dyra, när materialen inte är så där jättedyra. Men det är ett väldigt stort arbete att beräkna och designa ett sådant skrov. Förr byggdes en modell i tex trä, sen så gjuter man en form kring trämodellen och sedan så används denna (negativa) form för att lägga plast, kolfiber och glasfiber i skikt efter skikt tills det är tillräckligt tjockt. Hela processen med denna byggnation blir kostsam då räknat i arbetstimmar. Vissa delar bakas även i en speciell ugn, sk autoklav, där man kan både hetta upp ugnen och öka trycket. Trycket och värmen gör att kolfiber/glasfibern "bakas" till en styvhet och lätthet som är svårt att uppnå på annat sätt. Vindkraftverkens rotorblad bakas på samma sätt, men det är förstås större konstruktioner som också måste tåla flera års användning utan att spricka. Sen ska det till extremt tåliga och lätta master mm.
Igår, söndag, vid 1530 tiden så klockades Malizia 2 för 24,1 knop enligt Marinetraffic, hon hade ungefär 17-19 knops vind vid tillfället. Fast våghöjden var blott 3 fot, dvs 0,9 meter. Detta var vid Engelska Kanalen vid Englands sydvästra spets, dvs en bit ifrån Plymouth. Knappast någon våghöjd och förhållanden som kan förväntas ute på Atlanten precis heller.
Hon har nog optimala prestanda upp till 3 fots våghöjd, sen om våghöjden blir högre så blir det nog mycket stötigt och ryckigt.
Själv är jag fundersam på om bärplansinfästningarna och roderinstallationen håller vid detta gnagande och stötande hela tiden.
Många fartyg har förlist pga dålig roderinfästning genom seklena
Under söndagskvällen vid 20-tiden gjorde hon återigen tyvärr futtiga 9,8 knop. Malizia 2s Kapten Boris Hermann deltar med Malizia 2 i Rolex Fastnet Race som startade igår i Cowes straxt söder om Southampton. 388 segelbåtar deltog
https://www.rolexfastnetrace.com/
Att det påstås att hon bara ska ha två professionella tävlingsseglare ombord, en dokumentärfilmare, plus Svante och Greta är troligen pga att de måste spara på vikt så mycket som möjligt. Troligen för att hennes bärplan inte kan lyfta mera vikt än så. Så vill de sätta in ytterligare en seglare så får de skippa på provianten och färskvattnet, eller kasta ut hjälpmotorn helt och hållet. Hjälpmotorn väger enligt uppgift ungefär 350 kg, förmodligen inklusive dieselbränslet. Men den är tydligen viktig genom att den kan förse navigationsenheterna med ström i ett nödläge. Annars så är det batterierna och solcellerna som ska hjälpa till med det.