2004-10-03, 02:35
#1
Ny länksamling; 2014-01-19: (FB) Högskoleprovet [/mod]
Tja.. Hur höjer man sitt resultat? Jag vet ganska många som har "pluggat" inför högskoleprovet - och de har höjt sina resultat! Här nedan kommer lite tips inför alla delar på Högskoleprovet. En liten GUIDE. Först och främst vill jag säga: PLUGGA PÅ GAMLA PROV.
En hel del av tipsen här nedan kommer från en .doc-fil som jag haft på datorn en längre tid, samt att jag själv blandat det med lite egna tips osv..
Här har vi lite tips från gamle Sven:
http://www.teff.se/provet/index2.php <- om hur provet exempelvis går till, samt hur man kan förbereda sig rent mentalt.
http://www.hogskoleprovet.tk <- ett HP-forum, där man kan få hjälp med HP-studierna.
ORD-delen
Arnes ordprogram som fanns gratis förra året (ägs nu av 2komma0) användes ju flitigt av många människor. I hans "java-program" fanns cirka 4500 ord och 37 av dessa ord fanns faktist med på FÖRRA högskoleprovet. Nu finns ett liknande program ute, med ord som förekommer på Högskoleprovet och det finner ni här:
http://ord.gtrx.net/ <- Där finns det nya ordtestet och det funkar oerhört bra. Ligger man runt 30-40 varje runda så torde det gå bra på ORD.
Jag har faktist varit med och "utvecklat" programmet lite, genom att hjälpa admin att lägga in ordlistor som jag då "tog" från Arnes ordprogram (eftersom arnes ordprogram kostar pengar numera). Kanske sparade runt 2500 ord i en liten ordlista..
I bokhandeln finns det dessutom några bra ordhäften med "typiska" HP-ord man kan träna på.
Allmänt om orddelen
ORD-delen utgör 40 frågor och är därmed en tredjedelen av högskoleprovet. Provtiden är 15 minuter och till varje fråga finns fem svarsalternativ. I genomsnitt har de äldre provdeltagarna bättre resultat än de yngre. Eftersom det är en så stor del så är det värt att satsa mycket energi på att verkligen utöka sitt ordförråd. Det finns genvägar att lära sig ord och även att förstå ord som man inte kan. Vi har här sammanfatta några knep att förstå ord som man egentligen inte kan.
Prefix
Svenska språket har genom tiderna influerats av andra språk. Delar av ord kan ibland ha en speciell betydelse som kan hjälpa till att förstå ordets betydelse. Dessa delar har sitt ursprung från framförallt latin, grekiska och engelskan.
Att utöka sitt ordförråd
Genom att regelbundet läsa kommer ditt ordförråd att berikas. Vanliga dagstidningar är en bra källa till nya ord. Det gäller dock inte bara att läsa dem utan man måste även förstå dem. Det gäller också att läsa så att man ser de svåra orden. Ett sätt att komma ihåg ord kan vara att först försöka tänka ut vad ett ordet kan betyda. Sedan skriver man ner ordet och slår upp det i en ordbok. Sist så sätter man in ordet i en mening för att komma ihåg det i ett sammanhang. Om man försöker lära sig 20 nya ord per dag så ökar man sitt ordförråd med nästan 2000 ord på tre månader.
Om du är intresserad av material där du kan träna på svåra ord så kan du köpa häftet "Från abnorm till ödesdiger" genom att klicka här (kort info om häftet).
Att associera
Det finns metoder för att utnyttja sitt passiva ordförråd. Ibland vet man inte vad ett ord betyder men man har kanske hört det i någon gång i något sammanhang. Det är då man kan associera sig fram till betydelsen.
Att sätta in i sammanhang:
Om man inte vet vad till exempel tillstymmelse betyder så kan man sätta in ordet i en mening där man vet att det brukar förekomma. "det fanns inte en tillstymmelse till chans". Även om vi inte vet vad ordet betyder så kan vi utnyttja svarsförslagen.
Ett sätt är att försöka bena upp svåra ord. Om vi tar ordet vidmakthålla så går det att dela upp i tre delar: vid, makt och hålla. Om man smakar på orden och flyttar runt dem så för man Vid makt hålla, att hålla vid makt.
Det är bra om ni lär er de svenska prefixen.
LÄS:
Här måste man förbereda sig långsiktigt genom att läsa många böcker och träna på snabbläsning.
"Texterna i högskoleprovet är alltid okontroversiella och skulle aldrig förmedla rasistiska eller kvinnoförnedrande åsikter. Detta gäller även svarsalternativen. När det förekommer alternativ som kan uppfattas som stötande kan de strykas direkt. Ett exempel är en fråga från högskoleprovet 94-10-29. Där frågas det efter vilken funktion myten kring modersrollen fyller. Ett av svarsalternative är att syftet med modersrollen är att stämpla barnlösa kvinnor som störda och avvikande. Oavsätt vad texten handlar om är det osannolikt att provförfattarna skulle tillåta en sådan åsikt på högskoleprovet."
"En annan typ är de "orimliga avledarna". Saker som inte är sanna i verkligheten kommer inte heller att vara sanna på högskoleprovet. En uppgift på högskoleprovet 92-05-09 var att man skulle välja rubrik till en text som handlade om cancerforskning. Ett svarsalternativ löd: Cancer - problemet äntligen löst. Detta svarsalternativ kan genast stryka eftersom det är uppenbart att problemet med cancer inte är löst. Så länge som personer drabbas och i värsta fall avlider av cancer så kan man knappast påstå att problemet är löst."
Ofta är det lättare att stryka alternativ än att hitta det rätta svaret. Lyckas man stryka alternativ så ökar ju även chanserna att gissa rätt
"Sant men ej svar: Nästan alla svar på läsdelen överensstämmer med det som är sant i verkligheten. Däremot kan det ju finnas svar som är sanna men som inte svarar på frågan. Ett extremt exempel skulle kunna vara ”månen lyser på natten ” som svar på frågan ”varför är himlen blå”. Påståendet att månen lyser på natten är sant, men det har inget med frågan att göra. ”sant men ej svar”- avledare är ofta hämtade från texten, det vill säga alternativet innehåller något som står i texten men som ej svarar på frågan.
Nyansavledare: Som namnet antyder så handlar nyansavledare om nyanser i språket. I en högskoleprovstext om ”massmedieteknologi” stod det följande – ”Neil Postman hävdade att massmedia fungerar bäst när massmedia verkligen erbjuder underhållning”. I en av frågorna till texten frågas det just efter Neil Postmans åsikt om massmedia. Ett alternativ var att ”endast massmedia idag kan erbjuda verklig underhållning”. Detta är ett starkare uttalande än det som stod i texten. Det är ett bra sätt för provförfattarna att konstruera avledare. De tar något som nämns i texten och försvagar eller förstärker det."
Att vara mentalt förberedd kan ge dig några poäng extra. Nedan förljer förslag på några böcker som hjälper dig att komma i "mental form".
Nu kal jag rekommendera några böcker ni kan läsa:
Tony Buzan: Avancerad läsning, Tony Buzan: Använd din hjärna ännu bättre, Lars Eric Uneståhl: Integrerad mental träning, Shakti Gawain: Kreativ visualisering.
TIPS UNDER PROVET FÖR LÄS/ELF:
Läs noga igenom de instruktioner som finns på första sidan av varje delprov och lyssna på de anvisningar som du får inför varje delprov. Var uppmärksam på frågornas formulering, så att du svarar på rätt frågeställning. Om du inte kan svara på en uppgift på en gång bör du hoppa över den och gå tillbaka till uppgiften när du gått igenom hela delprovet. Markera uppgiften med t ex en stjärna så du vet vilken fråga du inte besvarat.
Du får anteckna hur mycket du vill i provhäftet. Skriv ned nyckelord om det underlättar. OBS! Anteckna inte i svarshäftet. Svarshäftet rättas med optisk läsning. Eftersom den optiska läsningen är känslig för alla markeringar som görs utanför svarsrutorna ska du inte anteckna i svarshäftet, det kan leda till felrättningar.
Bli inte stressad om de ser att någon gör provet snabbare än du. Koncentrera dig istället på dina lösningar. Kontrollera de svar du är tveksam om. Titta också efter så att du inte svarat fel eller av misstag hoppat över en fråga. Det är bra om du kan koppla av under lunchen, så att du känner att du samlar krafter till eftermiddagen.
Nästa del - NOG Egentligen är NOG väldigt lätt, om man verkligen koncentrerar sig till MAX. Många har problem med NOG har jag märkt. Läs texten nedan..
"Det finns vissa uttryck som är ständigt återkommande i NOG-uppgifterna på högskoleprovet. De viktigaste av dessa är sammanfattade i texten nedan. När man ser uttrycket så är det bra att direkt kunna översätta det i en ekvation. Sammanslagningar Det fanns 13 äpplan och päron tillsammans. (ä + p = 13) Kalle har 7 kr tillsammans med Petter. (k + P = 7) Fredrik, Hendrik och Ulla har tillsammans 16 barn. (P + H + U = 16) Totalt värpte Agata och Beda 45 ägg. (A + B = 45)
Fler/Färre Det finns 34 fler lejon än tigrar. (l = t + 34) Cykeln var 45 000 kr billigare än Bilen. (C = B - 45 000) Helen var 4 år äldre än Pia. (H = P + 4) X gånger fler Det finns dubbelt så många pingviner som sjölejon. (p = 2s) Päronen var 4 gånger fler än Äpplen. (P = 4Ä) Ola har lika många systrar som bröder. (s = b) X gånger färre Katarina är hälften så gammal som Fredrik. (K = F/2) Ett äpple väger en tredjedel av en melon. (ä = m/3)
Reduktion med bråk Antalet småbåtar motsvarar 3/4 av totala antalet fartyg. (s = 3/4f) Anna, Pia och Bo hade tillsammans hälften så många kulor som Jan (A + P + B = 1/2J) Antalet flickor och pojkar blev lika många när antalet flickor reducerades med hälften. (1/2f = p) Här följer ett antal formuleringar som är vanliga på högskoleprovet. Om... (något händer).... blir, händer, återstår....(något annat). Om antalet personer i kön dubblas så blir det 8 stycken. (2p = 8) Om Kalle lämnar tillbaka hälften av pengarna så återstår 38 kr (p / 2 = 38) Om Jane tar 3 godisar till har hon lika många som Urban. (J + 3 = U) Om man reducerar antalet mogna potatisar med 1/4, så blir det resterande antalet mogna potatisar dubbelt så många som de omogna. (3/4 m = 2o)"
Tja.. Hur höjer man sitt resultat? Jag vet ganska många som har "pluggat" inför högskoleprovet - och de har höjt sina resultat! Här nedan kommer lite tips inför alla delar på Högskoleprovet. En liten GUIDE. Först och främst vill jag säga: PLUGGA PÅ GAMLA PROV.
En hel del av tipsen här nedan kommer från en .doc-fil som jag haft på datorn en längre tid, samt att jag själv blandat det med lite egna tips osv..
Här har vi lite tips från gamle Sven:
http://www.teff.se/provet/index2.php <- om hur provet exempelvis går till, samt hur man kan förbereda sig rent mentalt.
http://www.hogskoleprovet.tk <- ett HP-forum, där man kan få hjälp med HP-studierna.
ORD-delen
Arnes ordprogram som fanns gratis förra året (ägs nu av 2komma0) användes ju flitigt av många människor. I hans "java-program" fanns cirka 4500 ord och 37 av dessa ord fanns faktist med på FÖRRA högskoleprovet. Nu finns ett liknande program ute, med ord som förekommer på Högskoleprovet och det finner ni här:
http://ord.gtrx.net/ <- Där finns det nya ordtestet och det funkar oerhört bra. Ligger man runt 30-40 varje runda så torde det gå bra på ORD.
Jag har faktist varit med och "utvecklat" programmet lite, genom att hjälpa admin att lägga in ordlistor som jag då "tog" från Arnes ordprogram (eftersom arnes ordprogram kostar pengar numera). Kanske sparade runt 2500 ord i en liten ordlista..
I bokhandeln finns det dessutom några bra ordhäften med "typiska" HP-ord man kan träna på.
Allmänt om orddelen
ORD-delen utgör 40 frågor och är därmed en tredjedelen av högskoleprovet. Provtiden är 15 minuter och till varje fråga finns fem svarsalternativ. I genomsnitt har de äldre provdeltagarna bättre resultat än de yngre. Eftersom det är en så stor del så är det värt att satsa mycket energi på att verkligen utöka sitt ordförråd. Det finns genvägar att lära sig ord och även att förstå ord som man inte kan. Vi har här sammanfatta några knep att förstå ord som man egentligen inte kan.
Prefix
Svenska språket har genom tiderna influerats av andra språk. Delar av ord kan ibland ha en speciell betydelse som kan hjälpa till att förstå ordets betydelse. Dessa delar har sitt ursprung från framförallt latin, grekiska och engelskan.
Att utöka sitt ordförråd
Genom att regelbundet läsa kommer ditt ordförråd att berikas. Vanliga dagstidningar är en bra källa till nya ord. Det gäller dock inte bara att läsa dem utan man måste även förstå dem. Det gäller också att läsa så att man ser de svåra orden. Ett sätt att komma ihåg ord kan vara att först försöka tänka ut vad ett ordet kan betyda. Sedan skriver man ner ordet och slår upp det i en ordbok. Sist så sätter man in ordet i en mening för att komma ihåg det i ett sammanhang. Om man försöker lära sig 20 nya ord per dag så ökar man sitt ordförråd med nästan 2000 ord på tre månader.
Om du är intresserad av material där du kan träna på svåra ord så kan du köpa häftet "Från abnorm till ödesdiger" genom att klicka här (kort info om häftet).
Att associera
Det finns metoder för att utnyttja sitt passiva ordförråd. Ibland vet man inte vad ett ord betyder men man har kanske hört det i någon gång i något sammanhang. Det är då man kan associera sig fram till betydelsen.
Att sätta in i sammanhang:
Om man inte vet vad till exempel tillstymmelse betyder så kan man sätta in ordet i en mening där man vet att det brukar förekomma. "det fanns inte en tillstymmelse till chans". Även om vi inte vet vad ordet betyder så kan vi utnyttja svarsförslagen.
Ett sätt är att försöka bena upp svåra ord. Om vi tar ordet vidmakthålla så går det att dela upp i tre delar: vid, makt och hålla. Om man smakar på orden och flyttar runt dem så för man Vid makt hålla, att hålla vid makt.
Det är bra om ni lär er de svenska prefixen.
LÄS:
Här måste man förbereda sig långsiktigt genom att läsa många böcker och träna på snabbläsning.
"Texterna i högskoleprovet är alltid okontroversiella och skulle aldrig förmedla rasistiska eller kvinnoförnedrande åsikter. Detta gäller även svarsalternativen. När det förekommer alternativ som kan uppfattas som stötande kan de strykas direkt. Ett exempel är en fråga från högskoleprovet 94-10-29. Där frågas det efter vilken funktion myten kring modersrollen fyller. Ett av svarsalternative är att syftet med modersrollen är att stämpla barnlösa kvinnor som störda och avvikande. Oavsätt vad texten handlar om är det osannolikt att provförfattarna skulle tillåta en sådan åsikt på högskoleprovet."
"En annan typ är de "orimliga avledarna". Saker som inte är sanna i verkligheten kommer inte heller att vara sanna på högskoleprovet. En uppgift på högskoleprovet 92-05-09 var att man skulle välja rubrik till en text som handlade om cancerforskning. Ett svarsalternativ löd: Cancer - problemet äntligen löst. Detta svarsalternativ kan genast stryka eftersom det är uppenbart att problemet med cancer inte är löst. Så länge som personer drabbas och i värsta fall avlider av cancer så kan man knappast påstå att problemet är löst."
Ofta är det lättare att stryka alternativ än att hitta det rätta svaret. Lyckas man stryka alternativ så ökar ju även chanserna att gissa rätt
"Sant men ej svar: Nästan alla svar på läsdelen överensstämmer med det som är sant i verkligheten. Däremot kan det ju finnas svar som är sanna men som inte svarar på frågan. Ett extremt exempel skulle kunna vara ”månen lyser på natten ” som svar på frågan ”varför är himlen blå”. Påståendet att månen lyser på natten är sant, men det har inget med frågan att göra. ”sant men ej svar”- avledare är ofta hämtade från texten, det vill säga alternativet innehåller något som står i texten men som ej svarar på frågan.
Nyansavledare: Som namnet antyder så handlar nyansavledare om nyanser i språket. I en högskoleprovstext om ”massmedieteknologi” stod det följande – ”Neil Postman hävdade att massmedia fungerar bäst när massmedia verkligen erbjuder underhållning”. I en av frågorna till texten frågas det just efter Neil Postmans åsikt om massmedia. Ett alternativ var att ”endast massmedia idag kan erbjuda verklig underhållning”. Detta är ett starkare uttalande än det som stod i texten. Det är ett bra sätt för provförfattarna att konstruera avledare. De tar något som nämns i texten och försvagar eller förstärker det."
Att vara mentalt förberedd kan ge dig några poäng extra. Nedan förljer förslag på några böcker som hjälper dig att komma i "mental form".
Nu kal jag rekommendera några böcker ni kan läsa:
Tony Buzan: Avancerad läsning, Tony Buzan: Använd din hjärna ännu bättre, Lars Eric Uneståhl: Integrerad mental träning, Shakti Gawain: Kreativ visualisering.
TIPS UNDER PROVET FÖR LÄS/ELF:
Läs noga igenom de instruktioner som finns på första sidan av varje delprov och lyssna på de anvisningar som du får inför varje delprov. Var uppmärksam på frågornas formulering, så att du svarar på rätt frågeställning. Om du inte kan svara på en uppgift på en gång bör du hoppa över den och gå tillbaka till uppgiften när du gått igenom hela delprovet. Markera uppgiften med t ex en stjärna så du vet vilken fråga du inte besvarat.
Du får anteckna hur mycket du vill i provhäftet. Skriv ned nyckelord om det underlättar. OBS! Anteckna inte i svarshäftet. Svarshäftet rättas med optisk läsning. Eftersom den optiska läsningen är känslig för alla markeringar som görs utanför svarsrutorna ska du inte anteckna i svarshäftet, det kan leda till felrättningar.
Bli inte stressad om de ser att någon gör provet snabbare än du. Koncentrera dig istället på dina lösningar. Kontrollera de svar du är tveksam om. Titta också efter så att du inte svarat fel eller av misstag hoppat över en fråga. Det är bra om du kan koppla av under lunchen, så att du känner att du samlar krafter till eftermiddagen.
Nästa del - NOG Egentligen är NOG väldigt lätt, om man verkligen koncentrerar sig till MAX. Många har problem med NOG har jag märkt. Läs texten nedan..
"Det finns vissa uttryck som är ständigt återkommande i NOG-uppgifterna på högskoleprovet. De viktigaste av dessa är sammanfattade i texten nedan. När man ser uttrycket så är det bra att direkt kunna översätta det i en ekvation. Sammanslagningar Det fanns 13 äpplan och päron tillsammans. (ä + p = 13) Kalle har 7 kr tillsammans med Petter. (k + P = 7) Fredrik, Hendrik och Ulla har tillsammans 16 barn. (P + H + U = 16) Totalt värpte Agata och Beda 45 ägg. (A + B = 45)
Fler/Färre Det finns 34 fler lejon än tigrar. (l = t + 34) Cykeln var 45 000 kr billigare än Bilen. (C = B - 45 000) Helen var 4 år äldre än Pia. (H = P + 4) X gånger fler Det finns dubbelt så många pingviner som sjölejon. (p = 2s) Päronen var 4 gånger fler än Äpplen. (P = 4Ä) Ola har lika många systrar som bröder. (s = b) X gånger färre Katarina är hälften så gammal som Fredrik. (K = F/2) Ett äpple väger en tredjedel av en melon. (ä = m/3)
Reduktion med bråk Antalet småbåtar motsvarar 3/4 av totala antalet fartyg. (s = 3/4f) Anna, Pia och Bo hade tillsammans hälften så många kulor som Jan (A + P + B = 1/2J) Antalet flickor och pojkar blev lika många när antalet flickor reducerades med hälften. (1/2f = p) Här följer ett antal formuleringar som är vanliga på högskoleprovet. Om... (något händer).... blir, händer, återstår....(något annat). Om antalet personer i kön dubblas så blir det 8 stycken. (2p = 8) Om Kalle lämnar tillbaka hälften av pengarna så återstår 38 kr (p / 2 = 38) Om Jane tar 3 godisar till har hon lika många som Urban. (J + 3 = U) Om man reducerar antalet mogna potatisar med 1/4, så blir det resterande antalet mogna potatisar dubbelt så många som de omogna. (3/4 m = 2o)"
__________________
Senast redigerad av orkarN 2014-01-19 kl. 14:50.
Senast redigerad av orkarN 2014-01-19 kl. 14:50.