Citat:
Ursprungligen postat av
Systemkritik
Kausualitet eller korrealation? Det är svårt att kartlägga.
En del av pengarna kan försvinna ut i inflation, ja absolut, men inte allt. Det tror jag inte på. Oljepriset hör ihop med energikrisen.
Ja det är frågan.
Ja generellt har det med en "energikris att göra. Men sedan tycker jag att man kan se när oljepriset spikar så brukar börsen rasa rätt rejält, inte att det blir börskrasch men ett utdraget börsras.
Kolla energikrisen på 1970-talet när bränslepriserna började skena och vad som hände med inflationen och produktionen. Tog lite över 10 år för börsen att återhämta sig (gör den alltid) från den börsnedgången.
Sedan med lilla oljekrisen på 80-talet vilket fick inflationen att öka, sedan bankernas risktagande på det så blev börsen skakig.
Ett fat olja har gått från 40 dollar 2014 sedan gått upp och ner rätt stabilt fram tills 2019. Det oljepriset gör nu ät att sticka iväg och blir det som Bank of America tror att det kostar 125 dollar fatet i sommar så blir det en spik. Det är en ökning med 50 dollar fatet på 6 månader.
Sedan Europas straffskatter man lägger på bensin och diesel i ekvationen så kan vi inte bara räkna på priset per fat.
Samtidigt är produktionen nere på låga nivåer man får vänta över ett år på en ny bil, börjar bli brist på vitvaror och priserna på begagnatmarkanden börjar till och med öka.
Köpte du en ny KIA Telluride i USA för tre år sedan och kört 1000 mil om året, så får du mer betalt för den nu än vad du betalade helt ny för tre år sedan. För två år sedan var en bilaffär det sämsta du kunde göra, "värdet faller med 50% så fort du kört ut från bilhallen" sa man.
Jag tycker vi ser väldigt många likheter med 1970-talets energikris med snabbt ökat pris på olja, produktion som faller, matpriser som ökar och en orolig börs. Utfallet kanske blir annorlunda den här gången det vet man aldrig, börsen kanske håller den här gången.
Jag tror inte på en börskrasch men på ett börsras.