Citat:
Ursprungligen postat av
Pwny
Du verkar inte vara den vassaste kniven i lådan, så låt mig förklara.
När företag lånar pengar så skriver man in kovenanter i prospektet som måste hållas för att lånet ska löpa linan ut. Det kan exempelvis vara att säkerhetens värde måste värderas av tredje part eller liknande under lånets löptid, och att värderingen måste motsvara 100% eller dylikt av det lånade beloppet annars ska bolaget ställa annan säker het.
Dessutom, att en obligation är investment grade betyder enkom att det är tillräckligt säkert att investera i obligationen för att långivare kan konfiskera tillräckligt stora tillgångar ur företaget för att få tillbaka sina pengar ifall det inte betalas. Det är alltså säkerheten i obligationen, och som du från och med nu troligtvis kommer lära dig så har långivare första tjing på företagets tillgångar vid eventuell insolvens eller vid brott mot kovenanter.
Aktieägarna står sist i den kedjan och får troligtvis tillbaka noll efter att obligationsägare såld gäldenärens tillgångar vid bekymmer.
Behöver man skriva ner fastighetsbeståndet som man aggressivt skrivit upp när man belånat sig och köpt till överpris så blir det alltså problem av grav magnitud. Fastighetsbeståndets pris sätter marknaden genom dom transaktioner som utförs och revisorerna kommer vara stenhårda i fall av försämrad marknad då dom ytterst står juridiskt ansvariga för att bolagsredovisningen är korrekt.
Så nu när marknadsräntorna stiger så kommer fastigheterna behöva skrivas ner likt dom skrivits upp under perioden av sjunkande räntor.
Det är problemet.
Kovenanter är väldigt vanliga främst vid lån och säkerställda obligationer, det är väldigt sällan brott av kovenanter leder till konfiskering av tillgångar när det gäller börsbolag, av uppenbara anledningar vilket jag hoppas att du förstår?
Stora delar av SBB’s finansieringsmassa kommer från icke säkerställda obligationer och man har gång efter annan förtidsinlöst obligationer helt enkelt för att man kan hitta billigare finansiering och överlag bättre villkor för bolagets framtid.
Du verkar vara en av få i tråden som inser att SBB såklart inte värderar sina egna fastigheter även om du tvunget måste slänga in en blänkare om att ”man aggressivt har skrivit upp” värdet. Hur får du ihop detta?
Du vet att obligationstagare vill ha en seriös bedömning av en tredje part som dom kan lita på?
Samtidigt skriver SBB upp värdena aggressivt… har jag förstått dig rätt här?
Det är sant att högre räntor leder till högre avkastningskrav, även om det är en väldigt trögrörlig process. Avkastningskravet rör sig inte öht på spekulation om högre räntor eller enskilda mindre höjningar.
Trögrörligheten ligger i sakens natur därför i mångt och mycket handlar det väldigt mycket om långsiktigheten i kapitalflöden och en enskilda ”räntechock” betyder inte att en trend har skapats.
Ränte-nissarna är knappast dumma i huvudet.
Det är här som SBB har en viss krockkudde dessutom, för tillfället ligger genomsnittlig bindningstid på 4,5år men bolaget har som ambition att öka den till 6år redan under 2022. Märk väl att det är en ambition och inget löfte.
Samtidigt följer hyressättningen KPI vilket betyder att man ligger före kurvan.
Batljan har uttryck det som att ”det är i goda tider vi skapar förutsättningar för ev. sämre tider” inget klockrent citat då det är taget ur minnet men dom allra flesta inser nog vad som menas.
Vilka fastigheter är det du anser att man köpt till överpris?