Det där är nog väldigt mycket en åldersfråga. För medelålders till äldre kan det där fortfarande fungera som någon form av lista över svensk kultur. För barn och ungdomar i storstäderna tror jag knappast det längre. Det kan även fungera för barn som bor ute på landsbygden där det är närmare till skog och mark. Inte för förortsungarna.
Jag trodde att Astrid Lindgren fortfarande var något som de flesta föräldrar läste för eller med sina barn. I vart fall om man är eller vill anse sig vara svensk. Elsa Beskow kanske är lite överkurs i den meningen. Men hur är det med Alfons? Men det är nog så att det kanske mer är för barn i säg 4-5 års ålder och därefter ersätts deras kulturintag med TikTok och annat.
Jag har inte sett hela Snabba Cash, eller läst böckerna. Men jag insåg att jag, som någon medelålders bonnläpp, i praktiken inte fattade hälften av sakerna de talade om. Jag fick förstå dem av sammanhanget, inte orden som kom ur deras mun. Det var i praktiken som att förortspersonerna pratade ett helt främmande språk. I den meningen har vi nog inte mycket kulturell gemenskap kvar. Kulturell gemenskap för hela landet finns helt enkelt inte längre, det fanns kanske i någon mening mer förut när det i vart fall fanns gemensamma drag från norr till söder. Vi såg samma saker, läste samma saker osv. Men som sagt det finns nog inte längre.
Fan vad folk här hatar Lingon. Det är ju extremt gott. Bättre än en massa svamp. Dock inte lika gott som Blåbär. Men överlag. Är du uppvuxen i en betongförort så är nog inte att plocka bär eller svamp en del av din kultur. Ibland undrar man om de ens sett levande djur som typ en ko eller ett får.
Citat:
Ursprungligen postat av
nittinie
Vad är Tjillevippen?
Googlar inte.
Med reservation för stavningen. Läs mer Astrid Lindgren. Vilket då som sagt inte längre verkar vara svensk kulturkanon. Så det förklarar väl bortfallet.