Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2024-03-25, 11:53
  #121
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Signalsanning
Jag brukar ibland sitta med pensionärer och höra hur dem deras förfäder levde i helhet för ungefär 50-200 år sen.

Ibland har jag fått höra att det var inte lika lätt att få tag i mat. Man åt kött någon gång i veckan.
Man levde ett väldigt knutet liv i byn.

En snickare som gått bort sa ungefär såhär. De flesta hade inga pengar. Så jag byggde för billig peng.
Han var inte troende av något slag. Men om prästen behövde hjälp då gjorde han det gratis men det var också för han tyckte om honom. Det var superviktigt för honom att man respekterade polis, lärare och präster. Gjorde man inte det kunde han bli rasande.
Man fick liksom inte tala illa om dessa auktoriteter.

Kan ni svenskar berätta vad era förfäder gått igenom. Hur har dem beskrivit de senaste 200 åren. Jag älskar att lyssna till historier.

Det har hänt väldigt mycket på 200 år! Vilken tid är du mest intresserad av?

Viket land är du själv ifrån?
Citera
2024-03-25, 16:30
  #122
Avstängd
RudyardKiplings avatar
Citat:
Ursprungligen postat av HenAnnan
Såhär har jag förstått:
- man kunde lämna cykeln olåst utan att någon stal den
- Den som hade bil kunde lämna den olåst också. Kanske med nyckeln i till och med.
- Dörren till lägenheten eller huset var olåst. Ville man hälsa på knackade man på. Om ingen öppnade gick man in o satte sig o väntade tills personen kom hem.
- Barnen lekte tillsammans. Om någon såg att barnen gjorde något dumt sade man till, och barnen lydde. Man hotade med att man visste vem deras föräldrar var och att man skulle berätta för dem, och då blev det inte kul när man kom hem, för folk tog ansvar för sina barns handlingar.
- När man åkte i kollektivtrafiken lämnade man sin sittplats till de äldre. Barn och kvinnor fick gå på och av först. Folk trängde sig inte.
- När man åkte på semester så var det till någon man kände; föräldrar, syskon, någon vän. Det fungerade åt båda hållen; man semestrade hos varandra. Inte i Thailand.
- Varor i butik prissattes till dess tillverkningskostnad plus ett påslag i %%. Inte till det mesta man kunde få ut för varan.
- Kläder o skor gjordes av naturmaterial och tjockare material. När de blev slitna så lagade man dem, inte slängde dem. Saker höll i årtionden.
- Man hyrde sin bostad. De som inte hyrde köpte sin bostad, men den såldes ofta för ungefär samma pris många år senare. Det fanns ingen bostadskarriär.
- De som hade råd köpte hus. Men husen var små, typ 70m2 + 70m2 källare. Så kallade "egnahem" som man byggde i större serier och byggarna var mest de som köpt huset. Man hjälptes åt.
- Alla kunde svenska.
- Man skämdes för att leva på bidrag.
- Flit var något fint.
- Tjejer var glada och vackra, killar strävade efter att vara sportiga och duktiga på något.

Fast det var ju för 50 år sedan redan. Ett helt annat land.

Mycket bra där. Precis som du säger så kunde bilnyckeln sitta kvar i bilen när man gick in i affären, i alla fall på landet. I stan låste vi för det mesta bilen framför allt om man skulle på bio eller liknande på kvällen. Alla barn med få undantag spelade instrument och utövade någon sport. Alla kunde åka skridskor, skidor, i princip alla killar och tjejer lekte tillsammans på rasterna, fotboll, hopprep, tafatt osv. Vi hade klassfest från och med årskurs 3. Dels hade vi klassfest i skolan som läraren var med och styrde upp, även om det inför varje fest tillsattes en festkommitté som planerade och fixade allt. Dels så hade vi flera klassfester hemma hos varandra. Redan från åk 3 så var det ALLTID dans. Man lärde sig bjuda upp, dansa och dansa tryckare. Hur man fick hålla om en tjej osv. I mellanstadiet var det några tjejer som alltid drog igång Ryska posten. En annan skum grej var att alla gick in i ett rum som var beckmörkt och sedan trevade man runt där och skulle pussas helt slumpmässigt. Var inte riktigt min grej.

Vi var i princip alltid ute och lekte, ibland även om det regnade. Man fick inte sitta inne om solen sken. Vi hade alltid när jag växte upp myskvällar på fredag och lördag. Mamma lagade något gott och sedan spelade man till TVn började, Razzel, Nöjesmassakern. Det gick ju massa bra serier på den tiden, Familjen Macahan, Kampen om Colorado, Bröderna Cartwright, Alias Smith and Jones, Kojak, Baretta, Columbo, Jake and the Fat Man, Magnum, John Wayne , Dallas, Allå Allå, Krigets Vindar osv osv. Vi spelade Monopol, Nya Bondespelet, Roulette, Mah Jong, Kille mm. Enbart godis på lördagskvällarna, men då var det rejält tilltaget. Dels fick vi köpa smågodis i påse och sedan kom det fram en jätteskål. Vi fick nog göra negerbollar på fredagarna också vill jag minnas. Ibland fick vi äggtoddy. Vad jag gillade bäst? Skratten, myset och tryggheten.

Vi fick också stort ansvar tidigt. Pappa lärde oss köra bil på landet när jag var ca 10 år. Lyckan var när man fick köra bilen själv ner till sjön och hämta något. Fasen var stolt man var. Åka ut med båten själv. Åka och fiska kl. 6 på morgonen. Redan som små så släpptes vi helt fria i fjällen och i Alperna när vi var på skidsemester. Avtalade tid och plats för lunch och sista åket och sedan var man fri, redan innan man var tonåring.

Det var väl bråk ibland när folk tyckte olika men jag såg aldrig ett enda slagsmål med knytnävar när jag växte upp. Att flera skulle hoppa på en ensam eller sparka/slå någon som ligger eller inte är beredd var ju helt otänkbart. Hoppa på huvudet eller sparka någon i huvudet som ligger ner var ju oceaner förbi otänkbart.



Citat:
Ursprungligen postat av Newton555
Om man jämför med 50-60-talet så var det paradiset jämfört med nu. Det var tyst och lugnt på lektionerna, och då var det nog roligt att vara lärare. Det var ett mord på 70-talet i Linköping, och de skrev om detta på löpsedlarna i flera dagar, och även en bilaga om detta. Alla pratade om det, så det var mycket ovanligt.

Vi respekterade våra föräldrar och äldre. Alla kämpade för att få bra betyg, sommarjobb och sedan ett jobb. Det var det allra viktigaste som ung. Det var lugnt och tryggt i förorterna, det enda problemet kunde eventuellt vara "A-laget" som satt på parkbänken.

Så var det. Ibland kunde det bli ett sorl i klassrummet som sakta eskalerade och till slut röt fröken eller magistern och det blev knäpptyst. Minns en gång när jag gick i gymnasiet. Vi hade varit på förfest och bussen var smockfull av småfulla tonåringar. Smockfull!! Alla skrattade och pratade och det plingades i klockan hela tiden. Till slut stannade busschauffören tvärt och ställde sig upp och RÖT "nu får ni hålla käften och sluta plinga". Det blev tyst i en konstpaus och sedan började hela bussen sjunga "en busschaufför en busschaufför det är en man med glatt humör och har han inget glatt humör så är det ingen busschaufför". Busschauffören garvade bara. Idag hade han säkert åkt på stryk.


Citat:
Ursprungligen postat av Upplyften
Här är en berättelse från en som var statare. Statarsystemet avskaffades först 1945 och hade funnits sedan mitten av 17-talet

Statare var det närmaste livegna på de gårdar där de var anställda. Och de var många. Ännu längre ner på den sociala stegen fanns "backstugusittare" under 16-17 talet bestående av gamla utarbetat folk som inte orkade jobba lika hårt eller folk som av annan anledning inte var välkomna längre bland Statare och Torpare. De fick dock lite bättre under senare hälften av 18-talet.
Hela den här gruppen av bönder jobbade för en stor markägare och betalade "skatt" genom en del av skörden. Att det var extremt knapert behöver man inte fundera så mycket på.

https://www.youtube.com/watch?v=rocWjjUykHY


Det är nyttigt att lyssna på historien för att fatta var svenskarna kom ifrån. Och kanke bli lite mer tacksamma över vad som finns idag i överflöd. Det här systemet levde i olika skepnad sedan Gustav Vasa (16-tal) fram till 1945 då bygget att folkhemmet på allvar kom igång. Rätt otroligt egentligen att Sverige ett tag var en av de fattigaste länderna i hela Europa, och blev en av de rikaste i hela världen om man räknar tiden 1850-1970. Men vi slapp ju andra världskriget och vår industri exporterade byggmaterial och råvaror till övriga krigsskövlade europa och fick enorma inkomster

Är det verkligen sant? Vi hade våra vikingar som bedrev handel och avancerad sjöfart. På 1600-talet var Sverige en stormakt. Vad skulle ha varit så mycket bättre för allmänheten i andra länder?

Sverige har varit rätt jämställt i ett par tusen år. Redan Tacitus skrev att kvinnor var fria att gifte sig av kärlek och inte i konstruerade giftermål. På vikingatiden fanns det kvinnor som var vikingahövding och var självständiga. På 1600-talet till 1900-talet så var skillnaden mellan hög och låg i Sverige väsentligt lägre än i många andra länder. Det antyder väl att de fattiga inte var så fattiga och de rika inte var sådana förtryckare? Dagens forskning om historia känns överlag som ett hopkok av dagens pk-floskler och underliggande agendor.




Citat:
Ursprungligen postat av Venicones
Det här med att Sverige var "ett av Europas fattigaste länder" är en sanning med modifikation, ett narrativ som passar den socialistiska världsåskådningen, då de kan framstå som frälsare som reste upp detta fattiga land på några få årtionden.

Sverige var kanske totalt sett bland de fattigare länderna i Europa på den tiden, men man hade det inte mycket sämre överlag än i något annat land, vissa hade det förmodligen till och med bättre, åtminstone före 1800-talet. En självägande 1600-talsbonde hade det bättre i Sverige än i exempelvis Frankrike, Tyskland, England eller Spanien. 1800-talets extrema folkökning (Sveriges befolkning fördubblades under 1800-talet) kom att ändra på detta.

Å andra sidan levde inte den svenska adeln på samma överdådiga, slösande rika vis som högadeln i många andra europeiska länder.


Precis.
https://www.friatider.se/myt-om-fatt...as-av-forskare
Citera
2024-03-25, 17:37
  #123
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av CalzoneItalia
Bästa med Sverige förr var ju att det var muslimfritt, inga moskéer och massa hucklebärande folk.

Nja, det stämmer ju att det inte fanns muslimer och moskéer, men typ 100% av alla svenska kärringar hade ju huckle förr (och gubbarna mössa):
https://www.scb.se/contentassets/4e7...e_facebook.jpg
Citera
2024-03-26, 15:33
  #124
Medlem
needAlifes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av maallgan
Den första muslimen kom till Sverige från Ryssland. I stort sett allt dåligt i historien har kommit från Ryssland
Just ja. Var väl han som blev anklagad för att försöka bygga ett harem med svenska flickor och det var stora skriverier om denna "matthandlare". Vet att jag hyfsat nyligen läst om denne man någonstans.
Citera
2024-03-26, 16:13
  #125
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Barbatus
Nja, det stämmer ju att det inte fanns muslimer och moskéer, men typ 100% av alla svenska kärringar hade ju huckle förr (och gubbarna mössa):
https://www.scb.se/contentassets/4e7...e_facebook.jpg
Jag tror hucklena inte hade något med religion att göra. De kom till av praktiska skäl, att inte smutsa ner håret. Det var väl pigorna på landsbygden, och kvinnor i städerna som arbetade på textil fabriken. Det var nog en social markör. Borgerliga hemmafruar hade nog inte huckle tror jag
Citera
2024-03-26, 16:48
  #126
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av mangne
Jag tror hucklena inte hade något med religion att göra. De kom till av praktiska skäl, att inte smutsa ner håret. Det var väl pigorna på landsbygden, och kvinnor i städerna som arbetade på textil fabriken. Det var nog en social markör. Borgerliga hemmafruar hade nog inte huckle tror jag

Det var nog inte bara praktiskt utan också en sedvänja och kopplat till att vara en god kristen kvinna. Här står lite om det: https://sverigesradio.se/avsnitt/188154

”I gamla tider var kvinnor tvungna att ha håret uppsatt och dolt av huvudduk eller annat. En sed som höll i sig från tidig kristen tid, runt 1000-talet i Sverige, fram till början av 1900-talet.”
”..ända fram till 1920- och 30-talen var det i Sverige otänkbart för en anständig kvinna att gå utomhus utan att ha något på huvudet. Yngre flickor fick gå barhuvade och ha håret utsläppt fram till konfirmationen. Efter det skulle håret vara uppsatt i fläta eller knut. När kvinnan gift sig skulle hon bära huvudduk när hon lämnade hemmet.”
Citera
2024-03-26, 16:57
  #127
Medlem
Men, män gick alltså inte heller ut utan något på huvudet - så var det bara. Titta på den här bilden från Stockholm 1908. ALLA har hatt, mössa eller huckle:
https://upload.wikimedia.org/wikiped...orget_1908.jpg
Citera
2024-03-26, 18:09
  #128
Medlem
PeterNosters avatar
Citat:
Ursprungligen postat av GertBenny
Min farmor som börjar närma sig det 100 berättade att när hon var liten, var det vanligt att ensamma äldre människor som inte hade någon familj, fick bo hos andra svenskar i byn/staden. Hennes familj hade en gubbe som bodde i pannrummet ett par veckor, sedan fick han bo hos någon annan familj och så roterade det så. Som en slags socialtjänst/pensionärshem fast hos privatpersoner. Så kan jag inte tänka mig att några av dagens moderna svenskar som knappt hälsar på sina föräldrar på äldreboende hade agerat.

Det hette rotehjon.

Citat:
Rotehjon (eller dyngenhjon) var de fattighjon som var sämst lottade, eftersom de i motsats till inhyseshjon var hänvisade till rotegång som innebar att de fick nödvändig kost och logi i den ena gården efter den andra, med ett bestämt antal dagar på var och en av gårdarna. Många socknar var uppdelade i rotar, med någon eller några byar per rote, som gemensamt ansvarade för de fattighjon som inom socknen fördelats på dem.

Det ansågs betyda otur att ha ett döende rotehjon i hemmet.[källa behövs] Därför blev de skickade runt mellan olika hushåll till och med medan de låg för döden. Denna rotegång kunde också kallas för att dygna och de fattiga, som på detta vis drog från gård till gård, dyngenjon.[1]

Rotegång förbjöds år 1918,[2] efter att först ha förbjudits för barn år 1847.
Citera
2024-03-26, 18:10
  #129
Medlem
MASSAGATTIs avatar
Enkelt svar : Bättre
Citera
2024-03-26, 18:14
  #130
Medlem
PeterNosters avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Equinox800
När man skulle bort en sväng så låste man dörren men lät nyckeln sitta kvar i låset i fall det var någon som hade något ärende in.

Det var väldigt vad många låssystem som fanns.

Hemma låstes dörren men nyckeln hängdes på en spik bredvid dörren.
Det signalerade att man inte var hemma. Satt nyckeln i låset så var man hemma.
Citera
2024-03-26, 19:26
  #131
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av PeterNoster
Det var väldigt vad många låssystem som fanns.

Hemma låstes dörren men nyckeln hängdes på en spik bredvid dörren.
Det signalerade att man inte var hemma. Satt nyckeln i låset så var man hemma.
Känner igen det där också.
Citera
2024-03-26, 21:08
  #132
Medlem
flaess avatar
Jag har ännu äldre släktingar i livet som växte upp under en väsensskild värld jämfört med samtiden, den sista generationen som minns det gamla lantliga Sverige. Fram tills nyligen var det ännu fler, många har lämnat jordelivet under de senaste 10 åren.

Ett exempel är min morfar född några in på 30-talet som var jordbrukare ända fram tills för 10-15 år sedan. När han var barn så var traktorer fortfarande en mycket sällsynt syn på åkrarna, hästen var trotjänaren i jordbruket och i skogen. Skogsarbete var ännu på 50-talet ett väldigt och hårt slitsamt arbete, och morfar hjälpte till så gott han kunde redan i 10-årsåldern. Pulsa i djup snö, hugga ned träd med yxa och såg, barka och kvista för hand, och sedan lasta på och av timret från timmersläden för hand!

Ett annat exempel är min farmor född på 20-talet som växte upp i mellersta Norrland. När hon var barn så var det vanligt att hon besökte fäbodar i trakten, fäbodväsendet var ännu väldigt omfattande. I hennes hembygd var det inte helt ovanligt att se människor i folkdräkter till vardags, och bygden elektrifierades väldigt sent. Ingen busstrafik, och tågen drogs av rykande och frustande ånglok. I övrigt så fick gemene person förflytta sig medelst apostlahästarna, vanliga hästar eller i bästa fall cykel.

Vilken skillnad mot vårt förskräckliga science fiction -samhälle! Det var minst sagt en bisarr upplevelse när jag för något år sedan såg en tant i samma ålder som mina morföräldrar som satt på sin rullator och visade Youtube-klipp för sin väninna på sin smartphone! Vilken ofattbar utveckling de har fått uppleva under sina långa liv!
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback