Citat:
Ursprungligen postat av
Martlet
Jag hatar ingen.
Jag tycker det är roligt och klokt med folk som är entusiastiska och intresserade utav solcellesenergi och har det som ett intresse, you go!
Jag skriver enbart utifrån det sterila och tråkiga pengakalkylerandet, utan värdering i den känslomässiga biten, glädjen och det ofta gedigna intresset vilket i de flesta fall är värt varenda krona för folk med just intresset som hobby och glädjen i det.
Du skriver att du har extremt stora ytor, menar du dina solpaneler? Var ligger de och hur många har du?
Mina inlägg var menat för gemene mans småvillotak och inte extremt stora mark solcellsanläggningar, dessa kan producera bra med el sommartid NÄR solen skiner och inga moln finns på vår vackra himmel.
Faktum är att även många veckor under vår korta sommar är regninga, mulna och gråa, ingen sol att skåda eller få el utav och då är elen dessutom billig. Jag säger att vi inte alls har någon solsken under halva av vår redan korta sommar. Hur går kalkylen ihop? Du har kvar elnätkostnaden varje månad och i princip 80% av åren är helt utan sol. Även under sommaren. Snart åker 60-öringen bort.
Det är inte luftvärmen utan direkt solsken du behöver SOM dessutom ska lysa exakt på dina få takpaneler på ett böjt tak, ett tak som du bara har paneler på ena sidan (sidan som bäst möter solen förhoppningsvis) och på ett tak som är riktad neråt, bort ifrån solen i zenit. Vi har mycket moln som skymmer konstant.
Skotta bort snö och hacka bort is, sätta på defrost det drar sin el när elen är dyr.
Solcellspaneler bör underhållas för att öka livslängden, de står ute i ur och skur. Rost på muttrar och skruvar? Takkonstruktionen, klarar den av belastningen på tyngden? Klarar själva huset av tyngden, ev sprickor i fasad eller grund, väggar och golv, takförhållandet under panelerna, bildas det fukt där under pga värmen? Kondens? Täpps den fria luft- och vind genomflödet av pga panelerna och värmen de drar åt sig? Mögel?
Hur påverkas konstruktionen på huset efter 10, 20+ år?
Funkar våra trähus för det, den bärande konstruktionen? Vi har en massa papphus villor. Det är inte tegel och betong, utan puts och gips.
Faktum är att ingen vet hur ett hus kommer att påverkas av tunga kvävande solpaneler. Brister bjälken eller ger de fukt och mögel under takpannorna? Då jävlar. Huset ritades inte med solpanneler, de fanns inte med under planering samt bygge av villor och hus.
Där jag håller hus bygger man husen så att de klarar flera hundra kilo per kvadratmeter. Vikten på solcellerna + snö är alltså inget större problem.
Den diffusa solinstrålningen ger mer energi än man kan tro via solcellerna på sommaren. Det ska vara riktigt grått ute för att man ska få så pass dålig produktion att man inte kan använda elen till hushållet eller ladda elbilen på lägsta effekt.
På våren, redan i februari går det få fin produktion soliga dagar. Snön ger god reflektion och minusgraderna gör att anläggningen producerar bättre.
Det mesta i konstruktionen på anläggningen är aluminium så rostproblemet är väl knappast ett större problem. Jag har en rejäl luftspalt i min anläggning som kyler cellerna underifrån och cellerna är alltså långt ifrån i kontakt med taket så även fukt- och mögelproblem kan man ta bort från riskkalkylen.