Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 3
  • 4
Igår, 20:58
  #37
Medlem
EnCartes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av thextor
Mycket intressanta och fundersamma skrivelser, verkligen tankeväckande!

De tre första styckena håller jag med om. Jag begriper att nationer med helt och hållet homogena befolkningar, som bryr sig om sig själva har fungerat bättre och har lyckats bättre i historien. Även inbyggd främlingsfientlighet till hög grad. Men funderar bara på om vi verkligen tycker att det är rätt enligt våra egna värderingar. Äh. Lämnar den punkten så länge, behöver fundera ett tag.

Låt oss tala om gränser istället. Precis som du säger har de flesta gränsförändringar skett genom krig. Vad jag skulle vilja ifrågasätta är den allmänt accepterade uppfattningen att gränser bör vara eviga på något vis. Du säger det själv, hade det inte varit för krig hade gränserna kanske aldrig någonsin förändrats. Du säger kanske att det fungerar hur bra som helst, men hur bra tyckte samhället att det var på den tiden? Hur många män som helst som dog som loppor för att gränsen skulle dras åt ena eller andra hållet? Hur skulle du själv känna om att offra hundratusentals män för att slippa förlora Gotland mot Ryssland eller något? Till en punkt är det bara inte värt det.

Jag tycker att man definitivt i utvecklade och demokratiska länder bör sikta på att rita om gränserna inom landet – till exempel i USA, där man bara har dragit ett rakt streck. Finns flera exempel på YouTube där man har försökt rita om gränserna så att olika grupper blir enade så att säga. Mycket intressant och tankeväckande.

Sedan kanske man bör titta på gränser mellan länderna, vilket naturligtvis kommer bli mera kontroversiellt. Men låt gå för det. Vad sägs om att vissa delar av svenska gränsen egentligen vill vara en del av Norge? Det bör vara möjligt för dem att lämna Sverige och ingå i Norge. Likaså Afrika. Betrakta hur mycket krig det pågår och inbördeskrig endast på grund av att imperialister drog artificiella gränser. Egentligen kanske Afrika borde vara tusentals länder med tanke på så många olika traditioner och gemenskaper.

Satan vad jag jiddrar, men har jag inte någon poäng?
Problemet med att välja land, är att det ofta blir mer ekonomi, än önskan att tillhöra Norge. Skulle Norge drabbas av en stor kris och bli fattiga, vill man förmodligen bli svenskar igen.

Fast stater uppstod från början av olika folk som bodde inom ett område. Man hade naturliga gränser floder, berg och annat. Men även markeringar där det var osäkert var gränsen gick. Sedan lärde man sig rita kartor och drog osynliga streck i marken. Men någonstans ska gränserna väl gå.

Det du säger om USA är då tvärt emot globalismen och öppna gränser. Det är så länder bildats. En grupp har skapat en gräns runt sitt folk, som de försvarat mot andra folk. För alla folk vill bestämma över sig själva. Ibland har man erövrat delar av, eller ett annat land och så har man antingen tvångsassimilerat dem, så de blivit en del av folket, om skillnaderna var små, eller styrt över dem annars. Sen har de som de styrt över, utan tvångsassimilering, gjort uppror för att befria sig själva från förtryckarna, för de vill styra över sig själva. Så har historien fortsatt än idag.

Men det händer att man ändrar gränser fredligt och delar på länder. I Tjeckoslovakien blev det så, medan i Jugoslavien skedde det blodigt. Men mångkulturella länder måste oftast hållas ihop med tvångsmedel och blir diktaturer. Tappar makten greppet om landet, blir det som i Jugoslavien och till viss del även vid Sovjets kollaps. De faller sönder i bitar efter folkgrupperna.

Men det finns gränser som ändrats fredligt via överenskommelser eller val, eller vissa folk fått begränsat självstyre, som samerna, även om det är mer symboliskt.

Länder och folk är även seglivade. Länder har fallit sönder eller blivit raderade från kartan. men återuppstått. Som Polen och Tyskland. Polen flera gånger.
Citera
Igår, 22:05
  #38
Medlem
Enkelt svar varför nationalism är det rätta.
Tänk tanken att bjuda in 10 personer till dit hem och lev med dom. Tror du det fungerar lika bra som att leva med din vanliga familj?

Svaret är nej, det fungerar inte för dessa människor är för olika den familj man växt upp med. Detsamma gäller folk från olika länder.

Såklart skulle det fungera om man valde ut vissa typer av människor men den valmöjligheten finns inte!
Citera
Igår, 22:17
  #39
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av thextor
Nationalismen är ett koncept som hör hemma i en tid då människor var isolerade från varandra och gränser kändes fasta och oöverkomliga. Idag är den världen borta, och nationalism framstår som både förlegad och moraliskt tveksam.

Är det verkligen moraliskt att känna tillhörighet till något vi inte valt själva? Att känna stolthet över sitt land är lika absurt som att känna stolthet över sin hudfärg, sitt kön eller vilken dag man är född. Filosofen Rousseau beskrev människan som ett oskrivet blad – vi formas av vår miljö och våra handlingar. Stolthet bör grunda sig på vad vi gör, inte på vad vi råkar vara.

Nationalismen bygger ofta på idén att människor inom en nation är mer lika varandra än de är andra folk. Men precis som med rasbiologins pseudovetenskap finns det ofta större variation inom nationer än mellan dem – både kulturellt och genetiskt. Detta gör gränser mellan länder godtyckliga och deras betydelse alltmer irrelevant.

Genom historien har människor förenats av många olika saker. I tusentals år var tron på samma gud enande. Delade berättelser och myter skapade tillhörighet. Sociala klasser som adel, borgare och bönder gav en känsla av samhörighet. Tyvärr har även hudfärg och ras använts som en faktor för gemenskap och exkludering. Under modern tid har nationstillhörighet dominerat. Idag kan vi se att dessa koncept är godtyckliga. Vi har ett ansvar som går bortom dessa gränser – ett moraliskt ansvar för varandra som människor.

USA är ett intressant exempel på en nation byggd på idéer snarare än etnicitet. Landet förenades kring värderingar som frihet, demokrati och rättvisa (även om dessa ideal inte alltid följts). Trots bristerna visar USA att ett samhälle kan byggas på karaktär, handlingar och idéer istället för på blod och jord. Tanken att etnicitet är avgörande för en nations framgång är förlegad. Det är individers karaktär och förmåga som spelar roll.

Att kritisera nationalism innebär inte att förespråka extrema idéer om globalism där eliter styr världen i hemlighet. Det handlar istället om en balanserad syn där vi erkänner vårt ansvar för varandra som en gemensam mänsklighet. Vi behöver inte avsäga oss lokal identitet, men vi måste se längre än våra egna gränser.

Nationalismen är en begränsande kraft i en värld som kräver samarbete och förståelse. Den uppmuntrar oss att känna stolthet för något vi inte valt och skapar konstgjorda skillnader mellan människor. Vi kan – och bör – bygga vår gemenskap på moraliskt ansvar, handlingar och idéer som förenar oss som människor, inte som nationer.

Nej, i princip all du skriver är fel.
Nationalism/tribalism har varit, är och kommer att förbli den dominerande och mest välfungerande strategin för civilisationsbyggande. Gemensam etnicitet, språk och kultur är murbruket som binder samman en nation.
Absolut behöver en nation ett visst inflöde av influenser från andra kulturer för att kunna utvecklas och inte stagnera men det inflödet behöver ske under kontrollerade former.
En nations främsta uppgift är att skapa så goda förutsättningar som möjligt för dess medborgare och då kan det krävs att man samarbetar med andra nationer men bara om det finns ett gemensamt intresse som gagnar medborgarna i de båda nationerna.
Citera
Igår, 22:51
  #40
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av thextor
Mycket intressanta och fundersamma skrivelser. Jag förstår att du menar att nationell identitet inte bara handlar om att definiera "bästa" gruppen utan snarare om att bevara en kulturell enhetlighet som underlättar samarbete och stabilitet i samhället. Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera på om det verkligen är nationens geografiska gränser som bör vara grunden för vår gemenskap. Skulle inte ett samhälle kunna byggas på gemensamma politiska eller ideologiska övertygelser snarare än på etnicitet och historisk nationstillhörighet?

Låt oss säga, till exempel, att i Norden, där vi har länder med olika politiska och kulturella skillnader, skulle vi kunna tänka oss en mer flexibel gränsdragning, där gemensamma politiska värderingar, snarare än en specifik nationell identitet, definierar gruppen. Om vi betänker att det i Sverige och Danmark finns en hel del gemensamma politiska övertygelser, kanske mer mellan vänsterorienterade grupper än mellan exempelvis SD-anhängare i Sverige och nationalister i Danmark, blir frågan: Är det verkligen den geografiska nationen som bör vara den mest relevanta enheten för att definiera gemenskapen, eller borde det vara våra gemensamma åsikter och värderingar?

Visst, exempel som att infoga Skåne i Danmark eller skapa en separat nation för Sápmi är extremt, men jag tror att de belyser det större frågan om huruvida nationell identitet alltid är den mest naturliga eller bästa formen av samhällsgemenskap i dagens globaliserade värld. Är det möjligt att omdefiniera gränser för att bättre reflektera de faktiska delade värderingarna mellan folk, snarare än att hålla fast vid gamla gränser som kan vara lika artificiella som de kulturella skillnader de ofta försöker bevara?

Fast det är inte den geografiska gränsen som utgör grunden till en nation. Det är rådande kultur (samt många historiska skeenden) som formar gränsdragningen. Gränserna är inte av Gud givna, så din fundering är inte i konflikt med rådande verklighet. Etnicitet är grupptillhörighet på fler nivåer än bara utseende.

Problemet att dela in det i olika politiska värderingar är att du kommer få en typ av by-samhälle helt utan stat. Eller ja, varje by kommer vara sin egen stat men de kommer var så små att stora projekt kommer vara omöjliga att genomföra. Hur skulle vi lösa infrastrukturen? Hur gör vi med de samhällen som inte tillåter islam och babbar? Ska de upprätta staket och lägga enorma resurser på att skjuta ihjäl folk som närmar sig deras gräns? Vad händer om de skjuter av en Ali Khan som råkar befinna sig i närheten, blir det inbördes krig då?

Problemet är att din grundförutsättning är att vi är en globailserad värld. Det är vi inte. Vi har en elit som tvinga på oss mångkultur, något som vi aldrig efterfrågat eller velat ha och numera möjlighet att ta oss till olika platser. Men våra gener och kultur har inte förändrats i samma takt. En globaliserad värld är helt enkelt inte naturligt och det bäddar för splittring.
Citera
Igår, 23:09
  #41
Medlem
MurderOnes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Uffe200
Vi måste gå från Nationalism till Etnonationalism. Skydda varje Svensk eller liknande ras var dom än befinner sig på jorden. Urhemmet Sverige skall skyddas som aldrig nån skyddat en borg förut. I Sverige skall germanen vara som bäst, vilket vi är nordgermanen är. Inga svartskallar skall vara i Sverige.
Har svårt att tro att nationalister vill ha araber och sån skit i Sverige. Då skulle man vara för ett folkutbyte vilket är så långt ifrån nationalist man kan komma.
Citera
Igår, 23:25
  #42
Medlem
Ja, nationalismen är totalt ologisk. Du har naturligtvis noll delaktighet i andra människors framgångar bara för att du råkar ha samma etnicitet som dem. De etniska svenskar som är framgånsrika är vinnare, de etniska svenskar som är misslyckade är losers. Detta går aldrig att komma ifrån.

Att ta äran av dina förfäders eller andra svenskar bedrifter är lika långsökt som att säga att du är guldmedaljör i OS eftersom andra svenskar är det. Det är bara ett patetiskt försök att sola sig i andra mer lyckade människors glans. Det är vad nationalismen går ut på.
Citera
Idag, 03:03
  #43
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av RollonHomie
Du gör det enkelt för dig. Vi bjuder in andra människor till oss för att de ska få möjligheten till ett bättre liv. Är det då fel att kräva att de följer vad som gäller för alla andra i landet?

Inte erbjuder du ditt eget hem åt en främmande människa i behov, som efter ett tag kräver att du ändrar ditt sätt att leva och sköta hemmet för att det bättre ska passa den människans behov? Blir det inte en konflikt då, så är det något fel på dig.

I Sverige kräver vi ju ingetting!
Det är bara se hur det ser ut!

Men jag håller med dig, men det är inte så svensken jobbar,
I Sverige tar vi förgivet att folk begriper av sig själva.
Svensken saknar egenskapen att förmedla skyldigheter, men världsbäst på att förmedla rättigheter.
Citera
  • 3
  • 4

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in