Citat:
Ursprungligen postat av Fexthevisionary
42 timmar i veckan säger du. Stämmer det att man som hospitalist brukar arbeta "one week on, one week off"? Det är väl i sådana fall inte tal om 42 timmar den veckan man arbetar, rätta mig om jag har fel.
Är det vanligt att man arbetar enligt ovannämnda scheman, och hur länge stannar man i regel kvar på en anställning som hospitalist? Jag kan tänka mig att det sliter en del, fast det kanske å andra sidan uppfattas som ett soft karriärval i jämförelse med annat. Hur resonerar du själv, blir det ett fellowship framöver?
Jo, one week on one week off eller two weeks on two weeks off är nog det vanligaste helt klart, men det finns vanliga modeller också med 9-5. Jag ska köra 7 days on 7 days off med flexibilitet att köra 14/14 också när man känner för det (kan vara bra om man vill göra någon lite längre resa t.ex.). Snittiden för mig blir 42 timmar om jag slätar ut det.
Man jobbar vanligen 12 timmar i 7 dagar och sen är man ledig i 7 dagar, men om man är på ett mindre hektiskt sjukhus kan man ofta gå hem efter 4-5 på eftermiddagen och finnas tillgänglig på mobilen.
Just hospitalist kan nog vara lite slitigt (lite som under residency fast bara varannan vecka), men jag tror att det schemat passar mig bättre än 8 timmar per dag 5 dagar per vecka då jag njuter mer av lediga dagar än de dagar jag arbetat till 5-6. Kommer ju även kunna resa sjukt mycket om jag känner för det och har ju numera kollegor/kompisar överallt i USA som jag kan åka och hälsa på, alltifrån Miami och LA till Denver (nära Aspen på vintern). Även Mosebacke ligger ju bara 12 timmar bort med flyg och taxi
.
De flesta hospitalister verkar trivas och kommer nog jobba med det hela sin karriär (yrket är ganska nytt) och det finns även en del subspecialister inom t.ex infektion, njurmedicin, endo eller rheumatologi som sadlar om till hospitalist pga livsstilen. Den senaste statistiken visar att medellönen ligger på 217k dollar per år vilket är mer än ovanstående specialiteter (250k är inte alls ovanligt i t.ex. Texas).
Om man börjar bli utsliten kan man alltid satsa på ett teaching hospital vilket är rätt slappt då interns och residents gör merparten av arbetet. I princip behöver man då bara ronda på patienterna, undervisa ett par timmar och skriva en liten anteckning varannan dag.
Jag är själv lite kluven till fellowship. Är trött på att vara resident och behöva rapportera till en attending om allting, tjäna dåligt och jobba långa timmar. Men samtidigt börjar jag känna att ett par års fellowship i critical care skulle leda till ett intressantare arbete och högre lön (275k-500k) så jag tror att jag kommer söka det i sommar och i så fall köra fellowship sommaren 2013. Planen var väl initialt att njuta av livet som hospitalist och satsa på fritid/skaffa familj men man är ju inte bättre än att man jämför sig med andra tyvärr och sedan min kompis kom in på kardiologi känner jag att jag kanske borde satsa ett pinnhål högre än hospitalist.