Citat:
Ursprungligen postat av
rotesau
Irina avlade ed i litauisk domstol innan vittnesförhöret startade.
Detta efter en kort överläggning mellan svensk resp litauisk rättsinstans.
Vet du hur anmärkningsvärt det kan tänkas bli när dom faller, om den nu faller ut med konstaterad mened för Irinas del?
En ansökan om gränsöverskridande förhör genom videokonferens enligt 2000 års EU-konvention ska, förutom de allmänna uppgifter som ska finnas i en ansökan om rättslig hjälp i brottmål, även innehålla uppgift om skälet till att förhörspersonen inte är personligen närvarande vid förhöret. Vidare ska namnet på den myndighet och de personer som kommer att hålla förhöret anges (artikel 10.3). Konventionen innehåller förhållandevis utförliga regler för det praktiska förfarandet vid förhör genom videokonferens (artikel 10.4-10.8). I korthet innebär reglerna att det är det anmodade landet som ska se till att förhörspersonen inställer sig till förhöret.
Det anmodade landet ska därvid tillämpa sina nationella regler. Förhöret ska som regel ledas av den ansökande myndigheten, men under överinseende av företrädare för det anmodade landet. Förhörspersonen ska ha rätt till tolk. I den mån något av ländernas lagstiftning innebär att förhörspersonen har rätt att vägra vittna ska detta gälla. Det anmodade landet ska upprätta ett protokoll över förhöret, vilket ska översändas till det ansökande landet. Kostnader i det anmodade landet för t.ex. videolänk och för tolkar ska på begäran ersättas av det ansökande landet.
Det är i första hand det anmodade landets regler som ska gälla i fråga om sanktioner vid mened eller när en förhörsperson vägrar vittna eller inte inställer sig till förhör.
http://www.dvhandbok.domstol.se/int/...#_Toc264291911