Kul att se dig tillbaka
Död & Återfödd ![Yes](https://static.flashback.org/img/smilies2/yes.gif)
Diverse OT:
De vegetariska biffar osv som brukar säljas som ett slags kött-substitut har huvudingrediensen sojaprotein.
Men sojaproteinets tillverkning är inte så värst etisk i grunden. Sojabönorna behandlas på ett ganska specifikt sätt för att extrahera ut sojaproteinet. Därpå textureras det, det binds alltså ihop till en trådig massa som påminner om kött.
Men vad händer med resten då ?
Jo, hmm, hmm, det blir till ähum, djurfoder var det ja, krax krax.
Det finns ingen användning för resterna annat än som djurfoder.
Restprodukten ska visst om jag nu minns rätt smaka rätt så illa, beskt och bittert. Men djuren tex grisar och höns äter det med riktigt god aptit. Och kan tillgodogöra sig all näring i detta.
Man kan ju istället bränna upp resterna i en ugn, men då är vi där igen med det här med CO2.
Och gräver man ner det så ruttnar det och förstör grundvattnet.
Så sorry veganerna det finns inget som heter en gratis lunch precis
Sojaproteinet togs bla fram som ett skonsammare proteinsubstitut för bla magsårspatienter, cellgiftspatienter och en slags nödföda för starkt avmagrade patienter mm. Men fann också användning för tex muskelbyggare. Och vissa av dessa sojaproteinpreparat har tydligen så lång hållbarhet att de aldrig behöver kastas, många sorters nödransoner liknande astronautmat har tagits fram av sådant sojaprotein
Ledande i tillverkning av texturerat sojaprotein var ursprungligen en del israeliska företag, eftersom Israel har en rätt så stor andel vegetarianer. Och att kunskapen tydligen fanns där.
Så dessa sojaproteinprodukter förutsätter i sin tur en ganska omfattande (etisk och/eller oetisk) djurhållning.
Att inte låta det gå till djurfoder det vore kriminellt slöseri tycker jag. Det är som att kasta användbar mat.
Endast vid tillverkning av sk Tempeh ( bla Indonesien och Japan tror jag) så används hela sojabönan, men alla gillar väl inte detta, det är inte heller lika lättsmält som det rena proteinet.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tempeh
Tofu, eller sojabönsost, är en slags ost som tillverkats av sojabönan. Men en hel del blir till spill i denna tillverkning som får också gå till djurfoder i många fall.
Miso och sojasås är också sojaprodukter av hela sojabönan men är i saltaste laget för att användas som stapelföda, det används ju bara som en slags krydda.
Vissa varianter av sojabönan innehåller en hög andel olja, dvs fett. Fast alla gillar inte precis smaken på sådan olja, precis som att inte alla gillar tex rapsfröolja.
I USA går mycket av sojabönsoljan till bla chipsfritering majonnäs mm.
Sojabönsoljan processas i högteknologiska miljöer för att få en neutral smak på oljan
Hursomhelst så finns det många nya proteinpreparat på gång, bla ifrån ärtor, mungbönor, mandel, bryggerijäst etc etc. Även rapsfrön är kandidat för det. Vid pressning av rapsfröna så utvinns olja, Men vad händer med pressresterna då då ? Jo de går till djurfoder alltihopa, till grisar höns mm. Helt enkelt för att det inte smakar gott, det smakar ungefär som kattmat, torrfoder, eller hundfoder. Vissa sorters kattmat innehåller faktiskt sådant, eller har innehållit.
Varför smakar det konstigt då ? Tar man och utvinner proteiner ur dessa källor så tar man också bort de allra viktigaste smakbärarna i en föda, dvs proteiner och fetter. Det som blir kvar smakar ingenting, som sågspån, eller ja uurk. Fast djuren har ju andra smaksinnen än vi och äter det med god aptit.
Bryggerijäst används ju vid öltillverkning, men där har vi ju, ähum, CO2 igen. Och man kan göra många goda proteinpreparat av bryggerijäst, tex smörgåspastejen Tartex är väl den mest kända. Förr gick den allra största delen av byggerijäst, till just det ja, ähum, djurfoder.
Det finns liksom ingen avsättning för detta CO2 som bildas- Men annars så de flesta växthus fylls med extra CO2 ifrån CO2-tankar. Växterna växer ju bättre med extra CO2 i luften.
De växthus jag varit i är det en markant skillnad i frodighet hos växterna vid förhöjd CO2-koncentration.
De som vill skulle ju kunna fylla tex fyra likadana växthus med olika koncentration CO2 och mäta om det ena växthuset var varmare än de andra typ. Vid likadan belysning alltså
Jag tror inte det faktiskt att det blir så stor skillnad, eftersom det bara är en liten del av Solens ljus som absorberas i CO2-molekylerna. Jag gissar att det bara handlar om 0,01 - 0,0001 C (grader), även vid tex 10000 ppm, dvs 1 %
Men det är väl ingen av dessa tomtar till klimatforskare som faktiskt gjort ett sådant enkelt experiment ?
Man måste dock vara försiktig med att skjutsa in för mycket CO2, eftersom det vid hög koncentration blir farligt att vistas där. Över 40000 - 50000 ppm dvs 4-5 % kan bli livsfarligt alltså.