Citat:
Ursprungligen postat av
liksom-fb
Dock är det mer för konspirationsforum.
I det här fallet finns fakta. Och det finns hjälp från SKV att tolka. Dom är nämligen tvungna att flöja direktivet. (Alternativ se till att få dispens, vilket dom gjort).
Så du menar att om man analyserar politisk retorik och ser att bakom det som sägs så kan man se strävanden som inte framförts så är det konspirationsteorier?
I det här fallet handlade det ju snarast om att tränga in djupare i dokumentationen om ACER’s regelverk.
Det kan ju också vara så att du tycker att du har rätt att avfärda allt som framförs som inte stämmer med dina åsikter? Vilkendera så är det uppenbart för mig att du framför åsikter och gör en hel del kategoriska uttalanden där jag har en annan uppfattning än du.
Jag rekommenderar alla att försöka se skillnaden mellan fakta och värderingar.
IMO är det inte särskilt väl genomtänkt att hävda att "jag har rätt och du har fel" angående något som ytterst speglar värderingar. Värderingar är inte mer än värderingar. Till skillnad från fakta.
Citat:
Ursprungligen postat av
liksom-fb
Man kan tycka mycket om EU, men det råder inget tvivel om att dom vill få till en inre marknad och få bort konkurrenshinder.
Vad EU "vill", om något sådant enkelt kan beskrivas, kan inte uttryckas så enkelt. Dessutom tycker jag att man måste vara tillräckligt realistisk för att inse att även om EU har övergripande mål, så styrs dess agernade löpande i huvudsak av dom politiker som för tillfället är EUs makthavare.
Citat:
Ursprungligen postat av
liksom-fb
Vad man sedan anser om det beror ju på hur man ser på marknader för varor och tjänster.
Den som menar att alla kommuner skall vara helt isolerade från varandra ser ju allt detta som helt fel.
Jag hoppas verkligen att du inser vad du gör här.
Att t.ex. hävda att Sverige i första hand bör föra en energipolitik som säkrar elleveranser till svenska elkonsumenter och svenska företag tiil en rimlig prisnivå är inte samma sak som att
"mena att alla kommuner ska vara helt isolerade".
Din argumentationsteknik och din retoriska teknik motverkar ibland ditt syfte.
Citat:
Ursprungligen postat av
liksom-fb
Det förstod jag inte riktigt.
Det blir en prisnivå som beror på produktionskostnad. Det är vad producenterna får och kunderna betalar.
Det där har ju motbevisats av vad som händer just nu. I Sverige, i UK och i Europa. Priserna "på marginalen" dominerar vid prissättningen i stället för medelproduktionskostnaden.
Eller menar du att kostnaden för att driva dom svenska vattenkraftverken, kärnkraftverken och vindkraftverken har tagit ett språng uppåt i sommar? Hur förklarar du i så fall det språnget?
Citat:
Ursprungligen postat av
liksom-fb
Så fort priset går över det kommer produktionen att öka på produktionen varvid priset faller.
Stiger efterfrågan (för att vi får det bättre och använder med el) så kommer nya producenter komma till och de gamla att öka på produktionen.
Exakt hur marknadsekonomi fungerar kan variera en hel del. I många lände har det varit staten som byggt upp både produktion och distribution av el. Många projekt har tagit lång tid, ibland flera årtionden. Bra och säkra energisystem måste byggas upp med en långsiktig plan i åtanke. Att överlåta det helt på marknaden kan få ödesdigra konsekvenser. Det kan naturligtvis också felaktig politik få.
Några exempel där investeringar i hög grad gjorts av eller styrts av samhället.
– Svensk vattenkraft
– Det svenska kraftnätet
– Svensk kärnkraft
– Fransk kärnkraft
Vad tror du hade hänt om inte samhället hade tagit på sig en överordnande roll, som i dom här exemplen?
Citat:
Ursprungligen postat av
liksom-fb
Sedan, som jag pekade på tidigare så är spotmarknaden en handel på marginalen. De stora mängderna är i fasta avtal som kan ha helt andra prisnivåer.
Har du siffror på hur mycket som är bundet och hur mycket som är rörligt?
I Sverige och i andra länder?
Jag har intrycket att dom stora förbrukarna ofta köper rörligt.
Det intrycker har jag fått av rubriker om stora företag som är missnöjda med höga elpriser.
Citat:
Ursprungligen postat av
liksom-fb
Har du hittat något tvång att sälja???
Det lär du inte ha, så varför uppkommer den frågan?
Tvånget som finns, som jag uppfattar det, är att följa det uppgivna regelverket.
Du kan läsa mer om det här.
Kort:
https://extranet.acer.europa.eu/Offi...0S2%202020.pdf
I detalj:
https://eur-lex.europa.eu/legal-cont...9R0943&from=EN
Jag har inte gjort det ännu, men jag rekommenderar dig (och andra som har tankar om detta) att läsa hela det detaljerade dokumentet ovan.
Intentionerna låter bra. Detta är inte helt infört ännu och Sverige har lyckats få en del dispanser under 2021. Kanske blir det spännande att se vad som händer efter årsskiftet? Kanske inte?
Citat:
Ursprungligen postat av
liksom-fb
Däremot kommer naturligtvis producenterna jobba för att vinstmaximera.
Säkert! Förhoppningsvis inte, som t.ex. OPEC emellanåt gör, genom att minska produktionen tills dom får upp priserna till en nivå som dom är nöjda med.
Citat:
Ursprungligen postat av
liksom-fb
Och som jag pekat på tidigare så finns troligen vinst att göra i att lägga till pumpkraft till vattenkraften. Ca 3900 MW till skulle man kunna ordna från de större älvarna. Krävs ca 25% prisskillnader över tiden för det. Och det skall väl vind och sol ordna.
Dock ansöker ingen då man tror att statens nuvarande regleringar hindrar det.
Kanske är det bra med pumpkraft, men jag är lite skeptisk. Om det är bra eller inte beror bl.a. på behovet av balanskraft, vilka alternativ som finns och vad dom olika alternativen kostar.
Som det ser ut nu i Sverige har vi ganska gott om energi. Vi har nästan alltid gott om effekt. Enlnätet räcker i huvudsak. Elnätet har en del flaskhalsar och vid toppbelastning, en kall vinterdag, kan det hända att effekten inte räcker.
Det som ser ut att behövas mest nu är mer effekt i syd- och mellansverige. Antingen via utbyggt elnät, som kommer att ta ca 10 år eller mer, eller via nya (eller gamla, t.x. återstart av en reaktor i Ringhals) källor i syd/mellan-sverige.
Citat:
Ursprungligen postat av
liksom-fb
(Får C mer inflytande med tiden får vi nog se det. Dom driver linjen att markägaren bestämmer).
Det där upplevde jag som lite flummigt i det här sammanhanget.
– Vill du att alla privata tillgångar ska överföras till staten?
– Vill du att fastighetsägare inte har något inflytande över sina fastigheter?
– Vill du att exproprieringsreglerna ändras?
Visst behövs expropriering ibland, men i övrigt tycker jag att äganderätten är färd att slå vakt om.
Citat:
Ursprungligen postat av
liksom-fb
--------------
Du kan grunna över olja. Hade det varit bättre för oljeproducerande länder att aldrig exportera en enda liter utanför landets gränser.
Att vi har den höga levnadsstandard vi har beror just på de globala marknaderna. Utan de är det medeltida agrarkultur som gäller.
Här har vi igen det som jag tycker är din tvivelaktiga retoriska teknik.
Ja, energi är energi, men det finns olika former och förutsättningarna för att distribuera olika energiformer är olika. Så även tillgångar, relaterade till det egna behovet.
Tror du att något oljeproducerande land hade exporterat om deras produktionskapacitet knappt hade räckt till den inhemska förbrukningen?
Anta att du bor i en liten by med 25 hushåll och du hade en generator som täcker din egen förbrukning. Din generator är den enda i byn. Byrådet har bestämt att dom ska lotta om vem som får el varje dag. Vad skulle du tycka om det när barnen fryser, kanske fryser ihjäl, i huset på vintern?
Jag tycker att du sammantaget ser ut att inte vara öppen för att diskutera fördelar och nackdelar med något som du låst dig vid en uppfattning om.
Då blir det svårt att föra en meningsfull diskussion.
Jag har pekat på några exempel där jag tycker att du resonerar och argumenterar märkligt ovan. Vi får se om det har varit meningsfullt.
–