Citat:
Ursprungligen postat av
Swordomer
Det tror inte jag...
Du sammanblandar BNP med per capita BNP. Kina kommer bli världens största ekonomi i BNP någon gång mellan åren 2027-2033. Däremot kommer det dröja innan Kina får ett BNP per capita som kan mäta sig med Japan. Kinas BNP per capita år 2021 var $12,500 medan Japans BNP per capita var $41,000. Spaniens BNP per capita var $30,500. Kina räknar med att år 2035 landa på ett BNP per capita på $20,000 i konstanta siffror. Notera att alla länders BNP per capita växer när det inte är kris (då är det temporära fall) så det är ett mål som hela tiden rör sig. För att ge ett helikopterperspektiv. Kina har 33 provinser (34 med Taiwan). Dessa är fördelade mellan fyra federala distrikt, tjugotvå reguljära provinser, fem autonoma regioner och två SAR. Fördelningen såg ut så här 2020 (Taiwan ej inräknat) sett till BNP per capita ;
Citat:
BNP p.c. över $20,000: 4 provinser
BNP p.c. över $15,000: 6 provinser
BNP p.c. över $10,000: 13 provinser
BNP p.c. under $10,000: 20 provinser
I år 2022 så har kommer antalet provinser med ett BNP per capita under $10,000 krympa från 20 provinser till 17 provinser. Vidare så ökar nog antalet provinser med ett BNP per capita över $15,000 från 6 provinser till 8 provinser. Som jag skrev tidigare blir Kina rikare. Det är ingen tvekan om att om Kina spelar sina kort rätt fram till 2030 så kommer Kina fortfarande ha 3-4 provinser med ett BNP per capita under $10,000. De här enorma infrastruktursatsningarna som Kina kommer göra fram till 2025 handlar just om att inte bara boosta sin ekonomi men boosta fattiga provinser.
Kina använder sig också av en annan taktik. Kina flyttar enklare fabriksjobb till de fattigaste och mest lågutbildade provinserna. Lönerna lägre i dessa provinser vilket gör att Kina kan fortsätta tillverka plastleksaker för en fin profit ett bra tag till och dels hålls kan Kina hålla den här massiva gruppen av fattiga lågutbildade människor i arbete så de inte halkar ned i den informella ekonomin. Detta är för övrigt något som Scott Rozelle inte tog hänsyn till. Detta ger effekter. Från Xinhua i förgår;
Citat:
The gross domestic product (GDP) of northwest China's Gansu Province in 2021 surpassed 1 trillion yuan (about 157 billion U.S. dollars) for the first time, up 6.9 percent year on year when calculated at constant prices, local authorities said on Tuesday. In 2021, the per capita disposable income of Gansu residents was 22,066 yuan, an increase of 8.5 percent over the previous year. The per capita disposable income for the province's rural residents grew 10.5 percent year on year, narrowing the gap between rural and urban resident incomes. Notably, during the period, Gansu's foreign trade surged 28.4 percent compared to the prior year to more than 49 billion yuan. Its exports reached approximately 9.7 billion yuan last year, up 13.2 percent from 2020, and imports hit 39.4 billion yuan, an increase of 32.7 percent.
http://www.xinhuanet.com/english/202...54fd6a6/c.html
Problemet uppstår som sagt när Kina inte kan göra de här typ av "tricks" längre men eftersom BNP per capita i Gansu var omkring $6000 år 2021 eller 1/10 av det svenska så kan Kina hålla på med detta ett bra tag till. Jag vet inte riktigt vad deras prognoser säger men de kan säkert göra detta fram till 2040. Många av de här lågutbildade arbetarna kommer då vara fattigpensionärer vilket är ett annat problem som Kina kommer brottas med men skjutit på framtiden. Som jag skrev tidigare lär Kina vara ett ledande utvecklingsland år 2035 och ett I-land omkring 2045. Sedan kommer de ha provinser som släpar efter så som just Gansu. Detta är förövrigt Lanzhou;
https://www.youtube.com/watch?v=LsrtmSSEeOU
Kommunen Lanzhou har 4.4 miljoner människor varav av dessa 3.1 miljoner är urbaniserade. Lanzhous BNP per capita är drygt $12,000. Urbaniseringen i Gansu går förövrigt snabbt. Den låg på 30.02% år 2005 och hade år 2017 ökat till 46.39%. Nu ligger den säkert på omkring 50% vilket är betydligt mer än Tibet och något mer än Guizhou men ändå. Människor i Gansu har två val - antingen flytta som gästarbetare i andra provinser eller flytta in till de växande städerna i Gansu.
Lanzhou fick sin första tunnelbana år 2019 med en linje och tjugo stationer. I år 2022 kommer ytterligare en linje öppna med nio stationer. Warszawa har förövrigt 33 stationer och deras tunnelbana öppnade år 1995. Kina är extremt duktiga på att bygga "Shake 'n Bake" städer vilket Lanzhou de facto är. Urbaniseringen och infrastrukturbyggandet i Gansu kommer per automatik lyfta BNP per capita i Gansu även om urbaniseringen i sig ger upphov till en lång rad problem. Sådana skjuter Kina framför sig eftersom det i Gansu fall just nu handlar om att maximera BNP-tillväxt och inte ägna sig åt vad amerikanerna kallar för "bleeding heart liberalism". Hur som helst.
Jag har svårt att finna att Kina gör fel. De satsar först på BNP-maximering och sedan löser de senare de problem som uppstår i och med den. Kina praktiserar en brutal auktoritär brittisk viktoriansk industrikapitalism vilket Scott Rozelle också påpekar om än försiktigt. Demokratiseringen i Kina om den äger rum kommer antingen äga rum om ett hundratal år. Vi i västvärlden hade vårt 1800-tal av brutal viktoriansk industrikapitalism innan demokrati infördes. Det krävs som sagt en viss ekonomisk nivå och Kina befinner sig inte där än. Du hävdar att Kina kommer gå om Japan? Tja, det tror inte jag. Jag tror att tillväxten efter 2049 kommer ligga på 2% precis som i länder som i södra Europa men då är Kina ett I-land i vilket fall.
Om jag skall vara ärlig är jag mer orolig för västvärlden än för Kina. Jag kan från ett mänskligt plan tycka att Kina agerar på ett omoraliskt sätt men jag förstår också den kinesiska sidan - de vill ha en levnadsstandard som i västvärlden och det kräver mänskliga uppoffringar. I västvärlden däremot har vi alla möjligheter att bygga rikare, stabilare och mer fungerande samhällen men vår elit går åt det andra hållet. Så som det här;
https://www.youtube.com/watch?v=Bi1Kf-1qd6Y
USA har en allvarlig kris med droger men gör ingenting åt det. Detta är konsekvensen av den typ av nihilistisk liberalism som västvärlden adopterade efter 1945. Sverige hade i princip löst problemet med hemlösheten på 1980-talet. Nu har vi hemlösa överallt i alla större städer om än att det inte är lika illa som USA. En gång i tiden hade vi bra skolor i Sverige. Nu har Dewey-pedagoger, pennalister i lärarkåren, flummare, lärarutbildare, fackförbunden och det politiska etablissemanget kört skolorna i botten. Vi har en typ av pedagogik som inte är lämpad för det mångkulturella liberala klassamhälle våra eliter skapat efter 1945. Är det då så underligt svensk skola faller sönder? Är det så konstigt att amerikansk skola faller sönder? Den kinesiska eliten tenderar att lösa sina problem även om det är hårda nävar skapar vår elit nya problem som på 1950-talet inte hade. Kineserna är extremt medvetna om att "vi" gör bort oss och att de sitter på allt fler kort. Om man nu är motståndare till Kina. Varför är man då för en politik som är destruktiv för västvärlden? Jag kan inte förstå det.
Citat:
Ursprungligen postat av
MasterBait
Jo, jag är nog också rätt så säker på att Kina kommer att gå om de flesta länderna, även räknat på BNP per capita. Indien kommer också att gå om många länder och bli nummer två. Även Ryssland håller på att resa sig, de utvecklas också mycket och upplever förnyelse. Så de kan säkert ta tredje plats. USA får nog räkna med att stanna på en fjärde eller femte plats så småningom....
De länderna som vittnar om stark tillväxt är Öst och Sydostasien samt östra Europa. I princip alla länder som Expressens ledarsida hatar går bra förutom då Taiwan. Själv är jag rätt bullish på Vietnam. Vietnam hade ett BNP (PPP) per capita på $1,350 år 1992. År 2022 för väntas det vara $12,602. Det bor också nära 100 miljoner människor i Vietnam så det är ett större land än Tyskland. Jag är inte lika "bullish" på Indien och det bottnar i att Indien gör så många fel men det är klart. Indien går också framåt. Indien faller förövrigt i den nedre delen av World Banks; "Lower-middle-income group".
Inte för att låta som Johan Norberg men trenden går att allt fler länder kommer falla i grupperna "Lower-midde income" och "Upper-middle-income". Vad världen har är en del hopplösa fall i gruppen "Low-income". Det är bara afrikanska länder samt Jemen och Afghanistan. De växer och sedan faller de sönder i krig, konflikt och meningslösa revolutioner. Kina var förvisso varit lika fattigt som Burkina Faso år 1980 men inte lika tekniskt efterblivet.
Det tråkiga är att så fort länder så som Ghana gör bra ifrån sig försöker de andra länderna sabotera för dem och när det inte är andra afrikanska länder som försöker sabotera för dem är det USA. Kina, Indien, Bangladesh och Pakistan är egentligen det enda länderna som de facto ökar de här ländernas produktivitet genom handel. Det är ändå rätt sjukt - ett tredje världen land som Indien hjälper Afrika medan superrika USA och EU inte gör det. Afrikas problem är också tämligen lätta att lösa. De behöver infrastruktur i termer av kraftverk, vattenreningsverk, landsväg (inte motorväg) och enkla fabriker. Vidare behöver de få ned sina födelsetal under tre. Det är sådana saker som Afrika och jag vill hävda att det är viktigare än att de är demokratiska. Just i det här läget bör demokrati och i synnerhet den destruktiva västerländska formen vara av liten prioritet eftersom stabilitet och per capita BNP-tillväxt är vad Afrika behöver.