Citat:
Ursprungligen postat av
pudellus
Det avtryck på klimatet som själva vägbyggena står för har börjat diskuteras mer på senare år. Fanns den aspekten överhuvudtaget med i diskussionerna när man planerade denna cykelbana? Diskuteras det i korridorerna idag?
Det måste vara åtskilligt med asfalt, betong, bränsleåtgång m.m. för att bygga en cykelbana för 80 miljoner. Om den då inte får någon större användning, var går gränsen för när man inte längre kan räkna hem miljövinsten med en cykelbana?
Sedan finns det förstås aspekter kring förbättrad trafiksäkerhet. Värtavägen har relativt lite biltrafik. Finns det några andra, mer olycksdrabbade platser i området som hade kunnat prioriteras, som kanske är mindre framträdande men som tydligt skulle minska antalet cykelolyckor?
Det faktum att man samtidigt kunde bygga bort 70-80 P-platser längs Värtavägen hade nog viss betydelse för att de rödgröna faktiskt genomförde bygget.
En annan aspekt var planerna på en stor mängd bostäder och en del kontor i Värtahamnen, Frihamnen och Loudden. Planeringen skedde ju under en tidsperiod när man också planerade för en spårväg från Värtahamnen till Djurgårdsbron. Den skulle kosta tre-fyra miljarder(!) så i det sammanhanget var kostnaden för cykelbanan försumbar. Nu blir byggnationen i Värtahamnen etc kraftigt försenad (om allt ens blir av), och få hade nog använt Värtavägens GC-bana för att cykla till och från området, men tidsandan kan nog vara en del av förklaringen till att den byggdes.
När det gäller säkerheten så är jag inte säker på att de som planerar GC-banorna har något exakt statistiskt underlag över olyckor och tillbud. Mindre tillbud - som också de kan orsaka skador - rapporteras inte alltid till polisen, dessutom. Men vill man ha en jämförelse, så hade det utan tvekan varit bättre både för cyklandet och säkerheten att lägga en del av de 80 miljonerna på cykelbanan löngs Valhallavägen (som ju Värtavägens GC-bana passerar):
Valhallavägen har cirka 10 gånger så många cyklister som Värtavägen, men cykelbanan är under all kritik: Ungefär halva sträckan består av sand och grus som bitvis bildar en hal lervälling vid regn. Cyklister, gångtrafikanter, hundrastare (de är många) m fl samsas på denna sand- och grusstig som saknar markeringar för vem som ska befinna sig var. Belysningen är bristfällig här och där. På andra ställen går cykelbanan mitt i en parkering där bilar backar ut från platser och många bilister inte är medvetna om att deras parkeringsplats också är en cykelbana. Etc. Det inträffar en hel del incidenter.