Citat:
Ursprungligen postat av
Livsstilsparasit
Oj! Här har det sparats på nånting. Ekologisk mahogny? Måste vara härligt att glida runt utan npgot motorljud. Det enda som saknas är väl biljardrum?
Undrar om kryssningsfartyg för resenärer som inte är superrika kan byggas.
Motorljud ? På de kryssningar jag varit på så nej, motorerna låter ingenting alls faktiskt, om fartyget är välbyggt förstås. Fast de hytter som ligger längst nere invid maskinrummet där väsnas det förstås, men det är där personalen bor och sover.
Citat:
Ursprungligen postat av
Merwinna
Ekologisk mahogny det låter som hittepå, all mahogny är ekologisk. Anledningen till att man använde
tex teak och mahogny för fartygsbyggnation hade inte att göra med ett träslagen är vackra. Utan de är bägge mycket starka, ungefär som ek. Men till skillnad ifrån tex ek så går inte borrmusslan, skeppsmasken i sådant virke. Teak och mahogny är alltså immunt emot sådana angrepp. Träslaget teak är också immunt mot tex termiter. Nu blir teak ganska fult om det användes på tex däcket som bordläggning, och solljuset bleker det.
En annan anledning till att man ville ha teak som bordläggning på däcket var att det blir inte halt lika lätt som andra träslag. Det är dessutom mycket slitstarkt. Det är inte heller så värst brandfarligt, utan man måste värma ordentligt på teaken innan den tar eld.
Så för tex brittterna som hade så många segelfartyg så blev träslaget teak mycket viktigt och var en av anledningarna till att de hade Indien som koloni så länge.
Skeppsmasken, dvs borrmusslan var ett elände för dåtidens segelfartyg byggda i trä, och man använde en hel del knep för att förhindra att borrmusslan skulle angripa träet. Bland annat så kläddes skrovet under vattenlinjen med tex kopparplåt, alltså svindyrt.
Biljardrum, vad ska man med det till då ? Ett fartyg lutar lite grand, alltid. Det är ingen idé, bollarna kommer att rulla åt alla håll ändå...
Anledningen till att kryssningar är så dyra, är ju inte beroende på bränslepriserna eller mat och dryck nej det är personalkostnaden som står för det mesta. Tex så lär väl kostnaden för en person ligga på 75000 kr enkel resa med Royal Clipper för segling över Atlanten.
Räknar vi på Malizia 2s besättningskostnad på normalt 3 personer, så tar det ju typ 14 dagar att ta sig över. Men dessa befinner sig 24 timmar om dygnet ombord på segelbåten och i många liknande fall så räknas alla 24 timmarna per dygn som arbetad tid.
14x3x24 = 1008 mantimmar, - De här tävlingsseglarna kan väl ta typ villken timlön som helst, typ 1000 kr /tim plus ev risktillägg. Dvs 1008000 kronor minst
Det är alltså ungefär samma pris som en enkelresa över Atlanten med privatjetflyg. Fast de kan i regel ta 9 passagerare, tex Learjet.
Citat:
Ursprungligen postat av
Merwinna
Och angående tiden det tar, så beror det ju på hur man ser det. Många har gått över till tåg nu i stället för flyg, det tar också mycket mera tid. Men man kan se tågresan som en del av semestern, och det borde i ännu högre grad vara möjligt med en segling.
...
Nu har deras skepp hjälpmotorer, jag vet inte hur mycket de används. Men även om man har det, och använder dem när väderleksförhållandena är ogynnsamma för segling, så sparar man ju in massor av CO2 även om man "bara" använder dem när man har medvind.
Nu är ju kryssningsbranschen liite annorlunda än andra branscher. Man måste helt enkelt hålla tidtabellerna annars kostar det så in i helvete mycket pengar för rederiet. Det är inte billig business det där. Blir det förseningar så är du tvungen att eventuelt fixa hotell till de som väntar i hamnen, eller återbetala hela resan för alla passagerare. Ligger ditt fartyg dessutom i hamnen en längre tid så kostar hamnavgifterna skitmycket. Rederiet måste dessutom i regel betala sin besättning för övertid också om det blir förseningar.
Sjöfart är liksom ingen billig verksamhet, nej där är pengarullningen omfattande.
Just det idiotiska att använda segel är inte särskilt ekonomiskt just pga att vid svag vind så kan de inte segla särskilt fort. Kostnaderna för förseningarna grundade ångfartygens bättre ekonomi, men också att ett gammalt ångfartyg inte heller behövde så mycket personal som det behövdes på ett segelfartyg