Citat:
Ursprungligen postat av
wetske
Tror absolut att folket på tv-produktionen fått lite väl fria händer när de tog fram bilderna
Det är väl ändå sfäriska ändstycken på båda sidor, spetsen man ser på ena sidan är bara det icke trycksatta tunna ytterskalet etc.
Principen är det relevanta - är det fullständigt uteslutet att fogen mellan kolfiberlindningen och titaniumhöljet släppte och att man fick en deformation av titanium innan det gav vika i en implosion? Tycker det liknar vad man sett när den metallen utsätts för stort tryck. Det är inte snabbstål vi pratar om.
Bilden är helt fel, det är inte ett tunt titanskal med kolfiberkomposit utanpå. Det är en cylinder gjord i kolfiberkomposit, om där är något tunt lager med titan innerst vet jag inte, men troligen inte av vad man sett. Men något ytskikt lär det ha varit, kanske någon glasfiber som på utsidan?
I ändarna på denna cylinder är stora ringar av titan limmade, i dessa ringar är sen titankupoler bultade. Den ena med gångjärn som kunde öppnas för att komma in i farkosten, den där det satt ett fönster. Ringarna av titan hade lossnat både från kolfiberkomposit-cylindern och från titankupolerna.
Den "spetsiga" delen var utanför denna konstruktion, det var där motor, roder och mekanik satt.
Frågan är var det gett sig först, den kolfiberarmerade plastcylindern har spruckit av trycket och de limmade ringarna lossnat. Den kolfiberarmerade cylindern lär ha mycket låg plasticitet/flexibilitet och torde spricka ganska omgående. Temperaturen lär inte vara mer än ett par grader där nere.
Eller har deformationen börjat i ändarna av cylindern vid titanringarna?
Det som verkar lite underligt är att titankupolerna lossnat från titanringen, kan det vara där som deformationen börjat? Känns otroligt. Vad använde de för bultar? Självborrande plåtskruv, typ M6.