Citat:
Ursprungligen postat av
MiggeO
Så trist att läsa inledningen - du verkar ha styrkan att acceptera, men jag förstår hur ledsamt detta är för din familj. Krama om dem - så ofta du kan
Snubblade över tråden nyss men orkar inte läsa hela så jag kanske ställer frågor som redan besvarats.
Det låter som att cancern upptäcktes sent - dvs tjocktarmscancer som spridit sig till levern. Misstänker att man inledde med cytostatika intravenöst för att krympa tumörerna - funkade det inte eller var det redan för många/för utbrett?
Läste om Matthias Block - kirurg i Göteborg - som drabbades av samma som du, men där det verkar ha funkat med behandling o operation - vet du varför det inte funkat på dig?
https://www.gp.se/livsstil/tv%C3%A5-...mun-1.53478001
Hej!
Din gissning är helt korrekt. När man upptäckte cancern hade den spridit sig till levern men även till bukhinnan samt till diverse körtlar runt om i kroppen (kan tyvärr inte redogöra noggrannare än så). Jag inledde mycket riktigt cytostatikbehandling med två olika gifter plus ett ytterligare ämne, typ b-vitamin (kan det stämma, ni som är lite experter på detta)? Läkaren stod och vägde mellan denna och en annan behandling med cytostatika och antikropp i kombination. Detta är alltså i slutet av januari 2021. Vid den här tiden finns ännu ett litet, litet hopp om att en effektiv behandling ska kunna resultera i möjligheten att operera och att jag på sikt ska kunna bli cancerfri. Möjligheten nämns för mig men ses ändå även nu som så perifer att den inte återfinns i några journaler eller sjukintyg. I dem kan man endast läsa om bromsande behandling.
Till skillnad från Matthias Block kan vi efter några månader konstatera att behandlingen varit resultatlös. Tumörerna har växt i ungefär den takt man kunnat förvänta helt utan behandling. Vi övergår till den andra behandlingsformen (se ovan). Denna visar sig ha
viss bromsande effekt (cancern växer även med denna men betydligt långsammare än med första behandlingen). Behandlingsformen är emellertid extremt slitande på kroppen (och psyket vill jag tillägga) och därmed ingen långsiktig broms-lösning.
Alltså: Trots att behandling två är effektivare än behandling ett, upphör vi med den under sommaren. Kroppen skulle klarat den några gånger till men eftersom min onkolog vill testa ytterligare en behandlingsform innan vi ger upp, tycker hon att det är bättre att låta kroppen vila en månad och att börja med nya behandlingen i så fysiskt god kondition som möjligt.
Under ca en månad (som råkar sammanfalla med semester från jobbet!) är jag helt utan behandling. När jag sätter igång igen är det slutet i av juli, med en blandning av antikropp (tas intravenöst) och cytostatika i tablettform. Jag prövar några gånger och äntligen tycks vi hittat något som ger viss effekt. Cancern backar absolut inte men förloppet tycks sakta ned och biverkningarna är måttliga. Jag vill gärna fortsätta. Det är för övrigt ungefär nu jag startar den här tråden.
Dessvärre blev det inte många omgångar med nya behandlingen. På sommaren skjuts behandlingstillfälle två upp pga. semestrar (läkarens alltså). Hon känner inte till att hennes vikarie påbörjat denna behandling när hon kommer tillbaka och har därför inte förberett för något annat än att vi slutar behandla helt. Just innan jag ska behandlas för tredje gången ringer läkaren och säger att mina levervärden är för höga för cytostatikan. Hon har ingen färdig teori vad det kan bero på men nämner leverstentar som åkt fel, ökad tumörtillväxt, en viss typ av virusinfektion och kanske något ytterligare som tänkbara alternativ.
Bokar in lite olika tester samt även att höja mitt kortisonintag. Det verkar först som kortisonet hjälper men den initiala värdesänkning (levern alltså) vi kan se vänder snart upp igen med följden att behandling åter får anses omöjligt.
Lite så håller det på fram till ungefär två veckor sedan. Då konstateras en gång för alla att det med all sannolikhet
är cancern i sig (dvs tumörerna) som orsaker den sviktande levern och att det inte finns något sätt utom möjligen just behandling som skulle kunna få ner värdena till säkra nivåer. Eftersom behandling i det skick jag är i skulle riskera att döda mig och att det i vilket fall som helst inte är troligt att den skulle kunna trycka ner levervärdena nog, tas beslutet att avsluta behandling helt och att skriva ut mig från onkologen. Från nu är det endast hemsjukvården som tar hand om mig. Deras fokus är att jag ska kunna leva ett kvalitativt gott liv så länge som möjligt.