Citat:
Ursprungligen postat av
ZnO2
En ny intervju i DN
"Han [chefsåklagare Ekelund] konstaterar att det ibland finns filmbevis, precis som i fallet som DN avslöjade i förra veckan, där en berusad man i Stockholm angreps med batong av en polis och hennes hund. Men domstolen kan ändå välja att fria eller bedöma det som ett mindre allvarligt brott.
– Det handlar också om hur polismannen uppfattar situationen. Polismannen kan säga att han uppfattade det som en nödsituation. Då är det åklagarens sak att bevisa att polisen inte kan ha uppfattat det så. Det är ofta jättesvårt, säger Christer Ekelund."
http://www.dn.se/nyheter/sverige/var...-vald-gar-fri/
OK, polisen kan hävda psykos eller svåra perceptionsstörningar, men då kanske hon inte är lämplig som polis.
Inte konstigare än att " hälar hasse" kan skylla på att han varit hemma hos " kenta kanyl" under tiden som stölden han misstänks för begicks.
Går det inte att bevisa att han är skyldig till brott så går det inte. Går det att bevisa kan han skylla på vad fan han vill. Åker dit gör han iaf. Åklagarens kunskap beträffande straffrättsliga krav och regler är given, däremot kan man nog ifrågasätta informationsinnehållet i artikeln som sådan och författarens " kunskap" om det han skriver.
Det blir ju lätt ganska vinklat när men medvetet( eller omedvetet) väljer att inte ta med info som att nöd/nödvärn faktiskt är en envarsrätt, och mycket av det våld poliser utövar i tjänsten är våld enligt PL 10§( laga befogenhet). Det skulle ju tex bli en liten annan bild av det hela om man överlag tog upp hur många anmälningar öht som leder till åtal ens.
Att många poliser misstänkta för brott inte blir fällda kan man ju ta upp, men iaf för mig så spelar det roll om varför dom inte blir fällda också.
Blir ju som en liten annan bild också om man väljer att förklara lite mer ingående vad som faktiskt krävs för att åklagare rent generellt skall ta ett ärende till åtal, det måste nämligen finnas goda chanser att den åtalade blir dömd, även om detta i slutändan är en bedömningsfråga. Är en hel del ärenden som aldrig ens går till åtal då det gäller icke-poliser också. Dessutom handlar polisärenden oftare hos åklagare av ren rutin och åklagare lämnar ibland hellre över bedömningen till domstolen, så poliser granskas knappast mindre i dessa fall.
Rubriceringen " tjänstefel" finns ju av en anledning, likaså PAN.
I detta fall som diskuteras tycker jag mera det verkar som hon brukat våld enligt PL10§, laga befogenhet. Det kan mycket väl vara befogat då man har att göra med en person man inte kan betvinga själv med handkraft.
Som sagt, mer info än vad som framgår av klippet behövs och jag anser att dom som har som jobb att utreda dessa saker nog vet bäst i vad man bör göra för bedömning.